ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Засаждане и отглеждане на дихондра

Засаждане и отглеждане на дихондра

Засаждане и отглеждане на дихондра
Снимка: rebeck96/pixabay.com
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
35.00 лв.
Виж ››

Ако разполагате с вила или имате късмета да живеете в къща с двор, то сигурно вече сте се уверили, че оформянето на градината не е толкова лесна задача. Засаждането и поливането на цветя може да ви се стори направо като детска игра, както се казва, но редовното косене на тревата е не само досадна, но и трудоемка дейност.

До съвсем скоро време се считаше, че най-красива изглежда градината, ако върху нея засадите Райграс. Всеки човек, който вече се е сблъскал с нея, вече знае, че тази тревна настилка изисква прекалено много грижи. Да, има много добра покривност и в действителност изглежда добре, но е необходимо не само редовното ѝ поливане, но и редовното ѝ окосяване.

За щастие на всички онези, които вече са се сблъсквали с проблемите, свързани с оформянето на тревните площи, както и на онези, на които това тепърва им предстои, в следните редове ще ви запознаем в едно от най-модерните почвопокривни растения, което освен това не се и коси. Нарича се Дихондра и наистина ви препоръчваме да запомните това име.

Как се отглежда дихондра? Дихондрата е прекрасен заместител на тревните площи, като същевременно не изисква никакви особени грижи от ваша страна. Наред с това вие можете да го използвате както за цялостно покритие, така и за оформяне на зелени фуги. Можете дори да го засадите в кошници и да го отглеждате като висящо растение, защото стъблата му могат да достигнат дължина от 1, 5 метра.

Да разгледаме обаче по-подробно как се засажда и отглежда Дихондрата.

Засаждане на Дихондра

Най-добрият период за засаждане на това растение е в края на зимата или началото на пролетта, в зависимост от района, в който се намирате. Важно е температурата на почвата да е над 15 градуса, както и да имате възможност да я поддържате винаги влажна, за да могат семената да се развиват безпроблемно.

С цел озеленяване и превръщането на растението в обширни тревни площи е добре да направите засаждането с около 1 кг на 60 кв.м. Това вероятно ви навежда на мисълта, че семената на Дихондрата се продават на цели чували, често от по 20 кг.

Тя не е претенциозна откъм вид на почва, но е важно тя да се оттича добре, а самото засаждане става на дълбочина от 0, 5 до 1 см. Само след около 10 дни семената вече ще са покълнали, стига да сте ги засадили по начина, по който ви споделихме и да помните, че Дихондрата обича светлината.

Отглеждане на Дихондра

След като Дихондрата вече е поотраснала, поливането ѝ трябва да продължава. Както казахме в началото, косене не се налага, а и тази свежа и зелена натурална настилка има много добра устойчивост дори и на отъпкване.

Освен поливане, Дихондрата не се нуждае от специални грижи, но не забравяйте, че тя не понася температури под 5 градуса и ако зимата е студена, то тя или части от нея могат да загинат. Ако това се случи, то нищо не ви пречи пролетно време отново да я засадите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest