Имаме добра новина за бременните жени, които обичат да си похапват шоколад! Бъдещите мами, които ядат шоколад най-малко по три пъти седмично, могат да намалят наполовина риска от преждевременно раждане, обявиха американски учени пред списанието "Annals of Epidemiology."
От преждевременно раждане годишно само във Великобритания, например, умират по около 1000 бебета.
Изследванията на американските учени сочат, че жените, които редовно хапват шоколад или пият топли шоколадови напитки, са много по-малко застрашени да родят преждевременно, отколкото онези дами, които от притеснение, че ще напълнеят, го избягват напълно.
Според учените ползите от тъмния шоколад са по-големи в сравнение с млечния, който съдържа повече захар. Преди година учени от Швеция откриха, че хората, преживелите инфаркт, които ядат три пъти седмично шоколад, намаляват със 70% риска от смърт в резултат на сърдечни заболявания.
Преди време пък финландски учени установиха, че консумацията на шоколад по време на бременносттa действа положително върху по-късното развитие на бебето.
Децата, чийто майки са хапвали всеки ден шоколад, са по-активни и се смеят по-често през първите месеци от живота си. Учените смятат, че определящите състоянието на бебето съставки в шоколада се предават от майчиния в бебешкия организъм.
Ако пък по време на бременност са ви установили сериозно усложнение, известно като преклампсия, също е добре да ядете шоколад. Преклампсията се изразява в повишаване на кръвното налягане и отделяне на протеини в урината по време на бременност. Има много общи черти с болестите на сърцето.