Редовното ядене на риба, дори веднъж седмично, снижава риска от инфаркт наполовина. Най-полезни са мазните риби, за разлика от мазното месо, което е богато на наситени мастни киселини. Те повишават нивото на холестерина в кръвта и водят до атеросклероза.
Докато рибата съдържа омега-3 мастни киселини, които поема от водораслите, с които се храни. Тези киселини имат изразен антисклеротичен ефект, подобен на ненаситените мастни киселини от слънчогледовото, царевичното и другите растителни масла.
Скумрията е една от най-богатите на омега-3 мастни киселини морски риби. От тази група са още сардината, херингата, сьомгата, рибата тон и цацата.
Рибата е богата на минерални вещества и съединения, които съдържат йод, фосфор и селен. А по съдържание на калций и фосфор тя се нарежда след млякото и млечните храни и доста преди месото. Известно е, че йодът е важен за щитовидната жлеза и недостигът му причинява болести. Те могат да се избегнат, ако наред с йодираната сол се яде и повече риба.