Ezine.bg»Статии»Здраве»Яденето на риба намалява риска от инфаркт

Яденето на риба намалява риска от инфаркт

AdminAdmin
Администратор
1k1
Риба

Редовното ядене на риба, дори веднъж седмично, снижава риска от инфаркт наполовина. Най-полезни са мазните риби, за разлика от мазното месо, което е богато на наситени мастни киселини. Те повишават нивото на холестерина в кръвта и водят до атеросклероза.

Докато рибата съдържа омега-3 мастни киселини, които поема от водораслите, с които се храни. Тези киселини имат изразен антисклеротичен ефект, подобен на ненаситените мастни киселини от слънчогледовото, царевичното и другите растителни масла.

Скумрията е една от най-богатите на омега-3 мастни киселини морски риби. От тази група са още сардината, херингата, сьомгата, рибата тон и цацата.

Рибата е богата на минерални вещества и съединения, които съдържат йод, фосфор и селен. А по съдържание на калций и фосфор тя се нарежда след млякото и млечните храни и доста преди месото. Известно е, че йодът е важен за щитовидната жлеза и недостигът му причинява болести. Те могат да се избегнат, ако наред с йодираната сол се яде и повече риба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest