Атопичният дерматит е кожно заболяване, което е неинфекциозно, хронично и възпалително. То се проявява в ранна детска възраст, но може да бъде отключено в по-късен етап от човешкото развитие. Симптомите при атопичния дерматит са сърбяща, възпалена, зачервена кожа, като при по-тежки случаи може да се предизвика лющене, остро възпаление и кървене на участъци от кожата.
Засега не е установено медицинско лечение, което напълно да заличи симптоматиката на кожното заболяване, но са установени редица фактори, които да подпомогнат неговото контролиране и скъсяване на пристъпите. Един от тези фактори е правилното хранене. Ето кои храни са полезни при атопична кожа:
При това заболяване изключително вредни са шоколадовите изделия, сухата и течната сметана, както и млечните продукти, които съдържат консерванти и сухо мляко. За щастие съществуват качествени техни заместители, които са благоприятни при наличието на атопичен дерматит, а именно:
- млечни сертифицирани продукти, произведени според българския държавен стандарт. В тях не трябва да има консерванти, палмово масло, стабилизатори или сухо мляко;
- домашно подквасено кисело мляко или такова, което съдържа пробиотици, тъй като те укрепват имунната система;
- храни с високо съдържание на веществото кверцетин, което е силен антиоксидант. Такива са ябълките, черешите, броколите, спанакът, зелето и боровинките;
- плодови и билкови чайове;
- прясно изцедени сокове, домашни компоти и сиропи;
- домашно приготвени десертни ястия, които да са предимно приготвени с плодове, без добавени мляко или сметана;
- пълнозърнест или домашен хляб;
- пресни меса – домашно пилешко месо, прясна риба, прясно свинско месо или др. Рибата е особено полезна при появата на атопичен дерматит, като херингата и сьомгата значително намаляват симптомите на заболяването. Рибеното масло също е полезно, тъй като има високи нива на омега-3 мастни киселини, които действат противовъзпалително;
- сезонни зеленчуци и плодове, като помагат да се консумират и в сушен или замразен вид;
- здравословни мазнини като например зехтинът.