Дерматитът е много разпространено заболяване по кожата, а една от разновидностите му е себореен дерматит. Той се характеризира с появата на зачервени петна, лющене и сърбеж на кожата на скалпа. По лицето може да се появи по носа, клепачите и веждите, други места по тялото са зад ушите и средната част на гърдите.
За справяне със себорейният дерматит трябва да промените своя хранителен режим. Трябва да се храните здравословно, включвайки в менюто си вещества, които ще помогнат на организма в борбата срещу алергиите. Консумирайте лечебна поточарка, за да намалите появата на екземите.
Всеки ден си правете сок от равни части моркови, вода и цвекло. Изпивайте по една чаша.
Приемайте добавки с витамините А, В, С, Е, комплекс от цинк и флавоноиди. Избягвайте тлъсти и пикантни храни. Хранете се предимно с вегетарианска храна, която е богата на витамини.
Прясната бирена мая има подходящо действие.
Можете да прибегнете и до лечебните свойства на ароматерапията. Някои етерични масла са полезни в борбата срещу дерматити. Това например са благородната лайка, гераниевото масло, лавандулово и сандалово масло, също така масло от хвойна.
В студена вода прибавете 2 капки масло от благородна лайка, 2 капки лавандулово масло и 1 капка гераниево масло. Отгоре на водата ще се получи мазен слой, оберете го с парченце плат и наложете върху раздразнената кожа.
При кожа, която е влажна и секретираща кожа вземете 5 ч.л. неароматизиран лосион. Към него прибавете отново същото съотношение масла, както при горната рецепта. Тази смес прилагайте сутрин и вечер към болният участък.
Смесете по 4 капки сандалово масло, масло от лайка и чаено дърво и добавете 6 с.л. масло от жожоба. От получената смес добавяйте по 2 с.л. във ваната.
Обърнете се и към билколечението. Направете си компрес с чай от невен, като напоите с него хавлиена кърпа и после я изстискате и наложите върху раната. Можете да използвате и средна звездица.
Можете да използвате и прясно изцеден сок от краставица, като налагате с него болното място.
Лекувайте мокър и сълзящ дерматит с чай, който е приготвен от къдрав лапад.