ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Защо детето не иска да говори?

Защо детето не иска да говори?

Защо детето не иска да говори?
Кош за играчки и дрехи - еднорог
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кош за играчки и дрехи - еднорог
22.00 лв.
Виж ››

Най-ранните години от детското развитие са и най-важните такива. В първите 7 години детето придобива най-основните умения и знания, които му спомагат да се адаптира към заобикалящия го свят.

През първите години от своето детско развитие малчуганите се сблъсква с всички „първи“ неща – прохождане, проговаряне, първи приятелства и т.н.

Всичките първи уроци на детето са изключително важни за пълноценното му развитие впоследствие. Проговарянето на детето е един от най-деликатните моменти, които са индивидуални за всеки малчуган. При някои деца то настъпва още в началото на 1-та година, докато при други – може да дойде значително по-късно след 3-та или 4-та година.

Ако обаче детето не иска да говори значителен период от време и детето дори не проговаря и срички, то това може да сигнализира за наличието на различни проблеми.

Ето какви могат да бъдат причините вашето дете да не проговаря:

- Нарушена връзка между детето и родителя

Ролята на родителя е най-важна през първите години от детското развитие. Ако вие не отделяте достатъчно време, за да се социализирате със своето дете, то това ще го накара да се затвори в себе и да отхвърля контакта с околния свят.

От изключително значение е да правите опити да му обяснявате наименованията на предмети, животни и явления. Трябва да му задавате правилно конструирани въпроси, които детето да запамети и впоследствие да научи тяхното значение.

Колкото повече комуникирате с детето си, толкова по-големи са шансовете то да развие комуникативните си умения и да се осмели да проговори.

Децата се изразяват със звуци

- Недостатъчно внимание към нуждите на детето

Децата са изключително чувствителни и реагират на всяка промяна в околния свят. Ако детето започне със звуци да ви демонстрира някаква физиологическа нужда и вие го игнорирате, то скоро ще спре да проявява всякакви форми на общуване към вас.

Децата имат нужда от достатъчно внимание, затова трябва да приемате всеки техен звук или жест като акт на комуникация, който да зачетете и да демонстрирате необходимото разбиране. Така децата се опитват да говорят.

- Медицински проблеми

Ако все пак детето достигне напреднала възраст и забележите, че то видимо не може да произнесе правилен звук, то най-вероятно става въпрос за генетичен или друг медицински проблем, заради който е необходимо да посетите логопед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest