ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Ранен пубертет при момичетата - признаци и последици

Ранен пубертет при момичетата - признаци и последици

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Ентусиаст
1362
Ранен пубертет при момичетата - признаци и последици
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

Началото на менструалния цикъл бележи началото на пубертета при момичетата, когато юношите стават полово зрели. Жените обикновено имат първата си менструация на възраст между 12 и 13 години.

Въпреки това, възрастта намалява напоследък поради промени в начина на живот и фактори на околната среда. За младото момиче и нейните родители е предизвикателство да се справят със стреса от справянето с физическите и емоционални аспекти на сексуалната зрялост в по-млада възраст.

Ранен пубертет при момичетата

Преждевременен пубертет при момичетата е, когато първата менструация настъпи преди 8 години. Нуждае се от насоки от гинеколог и ендокринолог за супресивно лечение. Децата, които са влезли в пубертета преди своите връстници, са по-склонни да имат физически и психически здравословни проблеми. Изисква се внимателно отношение към момичетата в ранен пубертет.

Рисковете от ранен пубертет при момичетата

Началото на пубертета се характеризира с бързо нарастване на височината, но за съжаление няма забележително увеличение на височината след началото на ранния цикъл. Ранно развиващи се ще имат по-малък ръст в сравнение с техните връстници, които достигат пубертета на по-късна възраст.

Освен това, тъй като първоначално изглеждат по-големи от връстниците си, те може да имат проблеми с възприемането на образа на тялото, което може да доведе до хранителни разстройства. Това може да доведе до анорексия и булимия (преяждане, последвано от прочистване). Рано съзряващите момичета са изложени на повишен риск от редица психосоциални проблеми, включително депресия, употреба на вещества, тревожност и ранно сексуално поведение.

Пубертет при момичетата

Социален натиск

Когато момичетата влязат в пубертета рано, начинът, по който действат и мислят, не отговаря на тяхната възраст и външен вид. Тези деца имат нива на когнитивно, социално и емоционално развитие, напълно съответстващи на възрастта им, но физически изглеждат по-големи.

Те се сравняват по-негативно с връстниците си. Те са по-тревожни и по-малко уверени в отношенията си със семейството и приятелите. И те са по-склонни да излизат с приятели - често по-възрастни - които участват в рисково поведение като ранно сексуално поведение и употреба на вещества. Подобно влияние на връстниците изглежда е основен рисков фактор за проблеми с психичното здраве сред ранно съзряващите деца.

Има доказателства, които предполагат, че децата, които са имали предшестващи стресови фактори в живота, като самотни родители, конфликти на високо ниво у дома, лош социално-икономически статус, ще навлязат в ранен пубертет и това може да им причини повече емоционален стрес.

Как родителите могат да помогнат

Ранен пубертет

Подкрепата на родителите е много важна. Изглежда, че силната, безопасна семейна среда помага за предотвратяване на рисковете от ранен пубертет. Най-важното е да развиете емоционална близост с детето. Отделянето на време за деца и семейство от натоварения график е изключително важно.

Родителите също се съветват да бъдат търпеливи слушатели. Опитайте се да разберете гледната точка на вашето дете. Много пъти децата ще искат да обсъдят емоционалния си стрес с родителите, особено тъй като момичетата достигат полова зрялост по-рано от приятелите си, може да не им е удобно да обсъждат същото с тях. Откритата дискусия за биологичните промени в тялото дава утеха на младите момичета, които трябва да се справят с ранен цикъл.

Отдайте се на дейности на открито, които децата в пубертета може да искат да избягват. Редовните упражнения осигуряват хормонален баланс. Помага за поддържане на добър индекс на телесна маса, като се има предвид, че високият е една от причините за ранен пубертет.

Юношите в пубертета растат бързо, както и апетитът им. И може да има тенденция да се яде нездравословна преработена храна. Трябва да се наблегне на балансирана диета на детето с много протеини и сурови фибри (плодове и зеленчуци).

Не забравяйте, че трябва да бъдете до детето си и да му помогнете през това време.

Виж още: Причини за ранен пубертет

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest