ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Масло от моринга - ползи и приложение

Масло от моринга - ползи и приложение

ползи от маслото от моринга

От много растения се извлича масло, но повечето от тях имат като свой недостатък факта, че гранясват. Затова стабилните масла са сред най-търсените и използваните в много сфери от бита.

Маслото от моринга не е много познато у нас, но се числи към най-стабилните масла в природата и на практика не гранясва. Познато е като Бен масло, тъй като съдържа високи концентрации на бехенова киселина.

Маслото от моринга се добива от дърво, принадлежащо към супер храните, което значи най-здравословните продукти в света. Не случайно го наричат дърво-чудо и вълшебно дърво заради невероятния състав от полезни вещества, които съдържа.

Маслото се получава по метода на студеното пресоване на семената на дървото. Има консистенция подобна на зехтина, но се абсорбера по-добре от него и затова е по-подходящо за козметични нужди. Естествената му течна форма има деликатен орехов мирис, жълт цвят и сладък вкус, а формулата му е лека. При ниски температури има свойството да кристализира.

Историята на маслото от моринга датира от преди 2 хиляди години, когато в Южна Индия започват да добиват и използват този еликсир главно за козметични цели заради стабилността му и антиоксидантните му свойства.

Качествата на това масло се дължат на неговия изключителен състав. Олеиновата киселина е основна съставна част и заема 74, 9 процента от състава и на нея се дължат лечебните свойства на продукта. Това е мононенаситена мастна киселина и основното свойство, което притежава е да намалява концентрацията на лош холестерол.

Отлична профилактика е за атеросклероза и сърдечни заболявания. В допълнение към нея в маслото от моринга присъстват 12 процента палмитолеинова киселина, 1. 7 процента линоленова киселина, около 30 процента наситени мазнини, големи количества витамини Е и А.

моринга

Стеролите и антиоксидантите, които съдържа, подпомагат регенерацията на черния дроб при увреждане, има и антисептични и противовъзпалителни съединения, които подпомагат зарастването на рани след изгаряне, ухапване от насекоми и други.

Свойствата на маслото от моринга са разнообразни. Благодарение на антисептичните и противовъзпалителните си качества то помага при лечение на кожни раздразнения., натъртвания, изгаряния, обриви и ожулвания. Тъй като има консистенция на кремообразна пяна, то увеличава способността на прочистване, ако се ползва редовно като козметично средство.

С масло от моринга успешно се премахват бръчки и се стягат лицевите мускули, за да не увисват, стяга порите и прави кожата на лицето сияйна и гладка.

Добрата хидратация на кожата от този продукт идва от факта, че то е с високо съдържание на витамини А и С и ненаситени мастни киселини. С него може да се поддържа добър кожен тен. Богато е на мед и калций с много добро влияние върху състоянието на кожата и косата. В Япония и Корея маслото от моринга е масово използвано да поддържане свежестта на кожата.

Витамините С, В, Е в състава му и фитоестрогените насърчават образуването на колаген и еластин. Противовъзпалителните съединения и антиоксидантите предпазват от бактериални и гъбични инфекции.

Употребата му за външни цели е съвсем лесна - няколко капки от маслото се нанасят с върха на пръстите върху деколтето, шията и лицето и с леки движения се разнасят по кожата. Действа като щит срещу всякакви замърсявания.

Нанесено върху косата, то подхранва космените луковици и премахва пърхота. Използва се като съставка с други продукти или в чиста форма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest