Коремните болки са едни от най-честите оплаквания сред хората от всяка възраст. Често те говорят за поява на гастрит. Това е много често заболяване, което е резултата от съвременния начин на живот. Провокират го нередовното хранене, стресът, консумацията на вредни храни, алкохолът и тютюнопушенето, нездравословния начин на живот като цяло.
Причини за остър гастрит
С названието гастрит се определя възпалението на лигавицата на стомаха. Характерни симптоми на остър гастрит са подуване и парене в стомаха, киселини, гадене, повръщане, газове, често оригване.
Различни фактори може да причинят остър гастрит, но стомахът винаги реагира при намалена здравина на защитния слой на стомашната лигавица, явяващ се благоприятна среда за поява на гастрит.
В зависимост от появата си, той бива остър и хроничен вид. Острият вид гастрит се появява при остро възпаление на горния слой на лигавицата на стомаха, следствие на:
- Честа консумация на много топла или много студена храна
- Консумация на пикантни, люти или кисели храни
- Натоварване на стомаха с люспести храни
- Употреба на нестероидни противовъзпалителни средства
Това не е обикновено неразположение на стомаха, а заболяване, което изисква сериозно лечение, защото може да рецидивира до стомашна язва или рак на стомаха.
Симптоми на остър гастрит
Този вид гастрит често се нарича и ерозивен, защото води до бързо увреждане на стомашната лигавица. Трябва да се насочи вниманието към тази диагноза при следните ясно изразени симптоми на остър гастрит:
- Болки в корема веднага след приемане на храна
- Сухота в устата
- Тежест в горната част на корема
- Гадене или виене на свят
- Обложен език в сиво-бял цвят
Не само храната може да провокира симптомите на гастрита. Алкохолът и някои лекарства също активизират болестта. Сред симптомите се наблюдават стомашни киселини, подуване на стомаха и газове.
Възпалението на лигавицата се отразява на целия храносмилателен тракт и на целия организъм. Невъзможността за нормално хранене пречи на ежедневието и личния живот.
Острият гастритът се установява с изследвания, които включват:
- Биохимичен анализ на кръвта
- Горна ендоскопия
- Кръвни тестове
Нужно е заболяването да се отдели от други оплаквания, свързани с храносмилателната система - на стомаха, дванадесетопръстника, жлъчния мехур.
Лечение на остър гастрит
Острият гастрит е неприятно протичащо заболяване, но с благоприятна прогноза. След него много често настъпва окончателно оздравяване. Лечението изисква медикаменти и строга диета.
Към медикаментозната част от лечението влизат блокери на хистаминовите рецептори и инхибитори на протонна помпа.
Двете групи лекарствени средства имат за задача да намалят секрецията на солна киселина и така да се превърнат в защита за стомашната лигавица, с което подпомагат нейното възстановяване. Те не дават странични ефекти и се приемат добре от болшинството организми.
По време на лечението на остър гастрит е задължително процесът да се подпомага от грижи за редовно и подходящо хранене, избягване на стресови ситуации, които често провокират такива прояви като острия гастрит, премахване на някои нездравословни навици като консумацията на кафе и тютюнопушенето.
Добри резултати дава и билколечението. Лайката, ехинацеята, мащерката, женското биле и невенът са препоръчителните билки при гастрит, основно под формата на чайове и запарки.
За превенция, а също и лечение на гастрит основна остава ролята на хранителната диета. Тя не само предпазва, но и лекува болестта.
Диетично хранене при остър гастрит
При криза, следствие на остър гастрит, е нужно да се предприемат следните стъпки:
- Да се прочисти стомахът от храната, която се явява дразнител и провокира кризата. Очистителното решава нещата най-бързо
- На стомаха е нужен пълен покой, за да може да се успокои, което значи лишаване от храна за един или две дни.
- Прочистване на стомаха чрез прием на обилно количество течности
- Подбиране на храни, които са максимално щадящи към стомашната лигавица през следващите 2-3 седмици
- Превес на витаминозните храни в диетата през това време под формата на зеленчуци и плодове
Разрешени храни при остър гастрит
Течности
Отварата от лайка или от липов цвят, прясно подквасеното мляко, както и прясното краве мляко, соковете от ябълка, круша, боровинка, портокал, телешкият бульон са подходящите течности, с които започва диетата в първите дни за овладяване на симптомите на острия гастрит.
Твърди и течни храни
В първите дни храната при остър гастрит трябва да включва плодови пюрета от ябълки, череши, круши и други плодове без кисели и горчиви. Млечните супи, млякото с ориз, млечният крем, мляко с грис, овесени ядки и плодови пюрета са подходящи храни при остър гастрит, щадящи стомашната лигавица.
След третият ден може да се включат варено телешко или пилешко месо, прясна речна риба или нетлъста морска риба, също сварени на пара. Бисквитите, сухарите, препеченият бял хляб, юфката, макароните, варените картофи и моркови, както и вареният ориз са добри опции за съставяне на пълноценно меню при остър гастрит през тези начални дни на възстановяване.
В края на първата седмица може да се включи масло, сварено яйце, прясно сирене, извара и други леки храни. Готовите зеленчукови и плодови пюрета са добър помощник в приготвяне на храната.
Забранени храни при остър гастрит
Течности
Кафето, силният чай, алкохолът, газираните напитки, включително газираната вода и соковете от кисели плодове нямат място в храната, защото са силен дразнител на лигавицата на стомаха.
Забранени подправки при остър гастрит
Повечето подправки също не са опция към храната. Оцетът, горчицата, черният пипер, бахарът, чилито, пресният чесън, лукът във всичките му форми са вредни.
Ястия
Всички пикантни и лютиви и дразнещи храни нямат място в диетата. Тук влизат туршии, бобови култури, ряпа и репички, червено цвекло, различни яхнии и всички пържени храни, пикантните сосове. Няма място в храната за солена риба, хайвер, морски дарове, пресен бял хляб, тестени изделия, конфитюри, желета, бонбони, шоколадови изделия и сладкиши.
Режим на хранене при остър гастрит
Важен момент, на който понякога не се отделя нужното внимание, е режимът на хранене в частта време за хранене и начин на приемане на храната.
Нужно е да се яде често и на малки порции, за да се даде време на стомаха да се справи с работата по обработка на храната. Три разовото хранене, с което обикновено сме свикнали, е добре да премине в 5 пъти на ден, като приемът на храна да бъде съпроводен с пиене на леко затоплена вода. На стайна температура трябва да бъдат и всички храни и напитки, които се приемат.
От втората седмица до края на третата храната може да бъде по-разнообразна, но диетата при остър гастрит задължително да включва само разрешени продукти, приготвени варени или печени на скара.
След 20 дни може да се премине на нормално хранене, с превес на полезните за диетата продукти, без дразнещи стомаха храни. Препоръчително е такива ястия да отпаднат изобщо от менюто, за да не провокират проблеми в стомашната лигавица.
Балансираното хранене, консултацията със специалист и изпълняване на предписанията са гаранция за окончателно справяне с острия гастрит.