Липсата на вкусови рецептори е явление, което се причинява често в резултат на болестни състояния, стомашни разстройства и при някои заболявания.
Вкусовете при човека биват пет основни - за сладко, солено, горчиво, кисело и умами. Разположени върху езика, сладкия вкус усещаме с неговия връх, соления - непосредствено след върха и леко встрани, киселия - след соления и назад към основата на езика, горчивия - в края на езика към гърлото, а вкусът умами се намира в средата на езика.
При намалени вкусове човек трябва първо да помисли за възможните причини - боледувал ли е наскоро, имал ли проблеми и с обонянието, приемани ли са някакви лекарства, от кога са налице промените във вкуса. Трябва и да се опитат различни храни, за да стане ясно кои вкусови рецептори са нарушени.
Тези промени се класифицират според степента и вида на промяна на вкуса. Така различаваме нарушения, които довеждат до лош вкус в устата, макар и в нея да няма нищо. Наблюдава се и състоянието хипогеузия, при което са налице намалени вкусове и към петте рецептора на езика. При дисгеузията човек има метален и много неприятен вкус на вкиснало, а при агеузията липсват напълно вкусови възприятия.
И понеже обонянието е тясно свързано с вкуса, често при липсата на мирис човек не усеща добре и вкусовете в устата си.
Обикновено с напредване на възрастта малко по малко започват да се губят част от вкусовите рецептори. По-често се започва със сладкото, соленото и накрая горчивото.
При инфекциозни заболявания на горните дихателни пътища също се стига до нарушаване на вкусовите рецептори. При заболявания на средното ухо, при възпаления на езика, прием на някои медикаменти – тетрацилкиновите антибиотици, при провеждане на химиотерапия може да се намалят вкусовите възприятия.
Това състояние на липса на вкус се среща и при отстранени сливици (тонзилектомия), при което е доказано, че хората са с намалени рецептори в задната третина на езика. При различни травми в областта на главата и шията, при злокачествени образувания на устата, диабет, тютюнопушене, бъбречни и други заболявания проблемът също е налице.
За поставяне на диагнозата е нужно да се снеме подробна анамнеза, прави се преглед на уши, нос и гърло и други тестове, целящи да определят нивото на загуба на вкуса.