Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Заболявания на гърлото

Заболявания на гърлото

Заболявания на гърлото

Едни от най-неприятните оплаквания са свързани с гърлото. Болка, сухота, затруднено преглъщане. Това са само част от симптомите на някои заболявания на гърлото.

Има много болести, които може да предизвикат тези оплаквания. Както и много други симптоми. По-долу може да видите най-често срещаните заболявания на гърлото и да разберете начините за справяне с тях.

Тонзилит

Това е възпаление на сливиците (двете образувания от лимфна тъкан отляво и отдясно на гърлото). Заболяването е изключително често разпространено и обхваща всички възрасти. Най-често срещано е обаче в детска възраст.

Обикновено тонзилитът се появява заради вирусна или бактериална инфекция. Много често съпровожда респираторните вируси или простите настинки. В други случаи обаче е резултат от инфектиране с бактерии - обичайно стрептококови или стафилококови бактерии. Тонзилитът е наричан още "ангина", като това определение се ползва най-вече за остро възпаление на сливиците. Ако са налице и гнойни налепи, ще получите диагноза "гнойна ангина".

Симптомите на възпалението на сливиците са болка в гърлото (понякога много силна), невъзможност за консумация на твърда храна, силна болка при преглъщане, понякога дрезгав глас, оток на сливиците и съседните тъкани, лош дъх. Тези оплаквания може да са съпътствани от висока температура, хрема, втрисане, болки в мускулите, гадене, болки в ушите.

Лечението на тонзилита е чрез таблетки за смучене, спрей за гърло, инхалации и гаргари, компрес на гърлото, противовъзпалителни хапчета. Ако има бактериална инфекция и гнойни налепи, антибиотикът е направо задължителен. При често повтарящи се тонзилити понякога се препоръчва оперативно премахване на сливиците, макар че има и много противници на тази хирургична намеса.

Ларингит

Видове заболявания на гърлото

Това е възпаление на ларинкса, който се намира по-ниско в гърлото и благодарение на него можем да произнасяме звуци. Когато този орган е възпален, гласът се променя драстично - става груб, дрезгав, пресипнал, а може и да изчезне напълно за известен период от време.

Ларингит се получава като самостоятелно заболяване или като усложнение в следствие на друго заболяване на гърлото. Много опасно усложнение при ларингита е опасността от оток на ларинкса, което може да доведе до задушаване - особено при по-малки деца. Такова състояние изисква незабавна медицинска помощ.

За успешно лечение на ларингит се изписват смучещи таблетки или пастили, локални средства за пръскане, противоалергични лекарства, антибиотици, инхалации. Препоръчва се овлажняване на въздуха в стаята и редовно отваряне на прозореца, за да се избегнат остри пристъпи.

Фарингит

Тази болест засяга фаринкса, наричан още "гълтач". Протича с болки в гърлото, възпаление и оток, усещане за сухота, понякога прегракнал глас и хрема. Възможно е да има повишена температура, болки в тялото, общо неразположение, загуба на апетит.

Честите причини за това заболяване на гърлото се вируси или бактерии, но понякога причината може да е пребиваване в замърсена околна среда, вдишване на отровни изпарения, прекалено сух въздух и др.

Лекува се с хапчета срещу възпаление, средства за овлажняване на лигавицата, в някои случаи антибиотик, витамини и други лекарства - по предписание.

Кандидоза

Всъщност става дума за гъбички в устата. Те могат да обхванат цялата устна кухина, включително гърлото. Характерна е появата на бели наслоявания върху лигавицата, които се виждат без затруднение. Те могат да покрият небцето, сливиците, венците бузите и изобщо - да се появят навсякъде в устата. Кандидозата се характеризира още с усещане за неприятен вкус, болка в гърлото и цялата уста, трудности при хранене и пиене на течности, понякога температура.

Гъбички по гърлото се появяват при отслабнал имунитет, след пиене на антибиотик, при лоша хигиена, недостиг на вещества и др. Хората със слаб имунитет са по-уязвими към това заболяване на гърлото.

Лечението включва лекарства срещу гъбички, жабурене и гаргари, спазване на добра устна хигиена, прием на витамини.

Заболявания на щитовидната жлеза

Заболявания на гърлото

Всички болести на щитовидната жлеза може да се нарекат и заболявания на гърлото заради разположението на жлезата. По-честите болестни състояния в случая са свързани с възпаление или уголемяване (нарастване на размер) на жлезата, но без възпаление. Симптомите са болка дълбоко назад в гърлото и повече в предната страна на шията, затруднено преглъщане, умора, проблеми със запомнянето, суха кожа, депресии.

Лечението на този тип заболявания може да включва прием на хормони, но е задължително това да бъде определено от лекар-специалист. Допълнително може да се наложи промяна в начина на живот - по-малко стресови събития, приемане на допълнително витамини или други вещества под формата на добавки, промяна в храненето и др.

Ако има възпаление на щитовидната жлеза, лечението не включва прием на хормони, но усилията са към лекуване на инфекцията.

За поставяне на диагнозата и за определяне на лечение ще се наложат кръвни изследвания и прегред от ендокринолог.

Афти в гърлото

Почти всеки е имал афти в устата в определен момент от живота си. Те обикновено са по бузите и венците, но понякога се разпростират и назад в гърлото. Представляват малки ранички с бяло или сиво оцветяване и зачервяване около тях. Те са много неприятни и създават силен дискомфорт. Пречат на преглъщането, на яденето и пиенето на храни и напитки. Характерни са болка, парене, щипане, като тези усещания са най-изявени при консумация на пикантни храни.

Афтите в гърлото се образуват при слаб имунитет, заради хормонални промени в тялото, при дефицити на витамини, след ядене на някои много дразнещи храни.

Характерно за афтите е, че обикновено преминават сами, без да се налага специфично лечение на самата раничка. За профилактика и предпазване от повторна поява обаче е добре да се засили имунитета. Пълноценно хранене, повече витамини, пълноценен сън и липса на стрес помагат, за да се избегне проблема.

Рак на гърлото

Заболявания на гърлото

Това е по-рядко заболяване на гърлото, но в някои случаи може да бъде много опасно. Причините за появата му не са ясни, но се свързнат с тютюнопушене, високи нива на стрес, други заболявания в областта на гърлото.

Симптомите често се проявяват във вече късна фаза на болестта и са трудно преглъщане, подуване в шията, отслабване, загуба на апетит. Колкото по-рано се открие болестта, толкова по-големи са шансовете за лечение.

Възпалено гърло при гастроезофагеален рефлукс

Лигавицата на гърлото може да се възпалява поради наличието на това заболяване на стомаха. При него в хранопровода и гърлото се връщат стомашни сокове след хранене. Те разраняват лигавицата и водят до болка и възпаление.

Характерно за тази болест на гърлото е, че симптомите като болка, кашлица и дрезгав глас са силно изразени сутрин след ставане, а през деня може да изчезнат напълно. Така е, защото в легнало положение връщането на стомашни сокове става много по-лесно.

За да се излекува възпаленото гърло в случая, трябва да се лекува и самия рефлукс. Когато стомашните сокове не стигат до гърлото, ще изчезнат всички оплаквания. Много помага спането на по-висока възглавница, за да се избегне връщането на храна в хранопровода и гърлото. Също е добре да не се ляга поне два-три часа след хранене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest