Ентерит

Ентерит

Какво е ентерит

Ентеритът е възпаление на тънките черва. Най-честите причини са вирусни и бактериални инфекции. Ентеритът може също да засегне стомаха (гастроентерит) или дебелото черво (ентероколит). Ентеритът, причинен от инфекция, често е гастроентерит. Често срещани примери са хранително отравяне и стомашен грип.

Когато тънките черва са раздразнени и възпалени, това може да причини треска, подуване и болка в корема. Това може да повлияе на храносмилателния процес, като предизвика гадене, диария и повръщане. Острият ентерит възниква внезапно и обикновено продължава само няколко дни. По-рядко хронично заболяване може да причини персистиращ ентерит.

Сериозен ли е ентеритът

В повечето случаи ентеритът продължава за кратко време и можете да се лекува добре у дома. Най-големият риск е дехидратацията, причинена от диария и повръщане и невъзможността да се задържат течности. При качествена почивка и редовно приемане на течности с електролитни формули, пациентите със заболяването бързо ще се почувстват по-добре.

При бактериална инфекция, може да има нужда от антибиотици за лечението ѝ или, в редки случаи, хоспитализация за лечение на дехидратация. Ако ентеритът продължи дълго време, той може да причини по-сериозни усложнения, но това е рядко.

Симптоми и причини за ентерит

Какво причинява ентерит

Има четири различни вида ентерит. Всеки има своя специфична причина за появата си.

- Инфекциозен ентерит

Инфекциозният ентерит е най-често срещаният тип от това заболяване и се причинява от вируси, бактерии или дори паразити. Вирусите, бактериите и паразитите са силно заразни. Те се разпространяват чрез замърсена храна или вода или чрез контакт с друго лице, което е заразено.

Вирусите, които често причиняват ентерит, включват:

норовирус

ротавирус

аденовирус

астровирус

Бактериите, които често причиняват ентерит, включват:

салмонела

шигела

ешерихия коли

кампилобактерия

Паразитите, които често причиняват ентерит, включват:

гиардия

криптоспоридиум

циклоспора

- Възпалителен ентерит

Първичният възпалителен ентерит се причинява от някои автоимунни заболявания, които засягат храносмилателната система. Автоимунните заболявания могат да объркат храната в храносмилателния тракт за инфекциозни агенти, причинявайки възпалителен отговор. Това може да е хроничен проблем. Заболяванията включват:

Целиакия.

Улцерозен ентерит.

Еозинофилен ентерит.

Микроскопски ентерит.

Вълчи ентерит.

Болест на Крон (наричана още регионален ентерит).

Червата може да се възпалят и от прекомерната употреба на определени лекарства и вещества. Те включват:

Нестероидни противовъзпалителни средства

Някои антибиотици

Алкохол

Кокаин

Радиационен ентерит

Радиационният ентерит, наричан още вторичен възпалителен ентерит, се причинява от излагане на радиация, особено на коремната и тазовата област. Лъчетерапията и химиотерапията се използват за унищожаване на раковите клетки, но могат също да убиват здрави клетки в защитната обвивка на устата, стомаха и червата. Това разрушава защитната обвивка и води до дразнене и възпаление.

За повечето хора радиационният ентерит продължава само няколко седмици след лечението. Но понякога може да продължи месеци или дори години. Учените не знаят защо това се случва. Хората с хроничен радиационен ентерит може да са изложени на риск от сериозно увреждане на тънките черва.

Исхемичен ентерит

Исхемичен ентерит или чревен исхемичен синдром възниква, когато кръвоснабдяването на част от червата е блокирано. Исхемията на тънките черва, макар и необичайна, може да бъде сериозно заболяване. Може да доведе до ентерит и всички негови типични симптоми.

Какви са симптомите на ентерит

Ентерит при деца

Симптомите на ентерит са постоянни, независимо от вида на ентерита, който пациентът има.

Симптомите включват:

Треска.

Болки в тялото

Болки в стомаха и спазми

Гадене и повръщане

Загуба на апетит

Диария

Понякога кърваво течение в изпражненията.

Какви са усложненията на острия ентерит

Най-сериозното усложнение на острия ентерит е дехидратацията. Тя може да бъде лека или тежка. Докато здравите възрастни могат да се възстановят сравнително лесно от дехидратация, тя е опасна за децата (вижте гастроентерита при децата), хората в напреднала възраст и тези с отслабен имунитет. Тежката дехидратация може да има сериозни последици. Ако имате ентерит или се грижите за любим човек с ентерит, уверете се, че вие или той приема достатъчно течности след диария или повръщане. Бъдете нащрек за признаците на дехидратация. Знаците включват:

Главоболие

Умора

Слабост

Замаяност

Учестен пулс

Ниско кръвно налягане

Сухота в устата

Тъмна урина

Запек

Липса на сълзи

Хлътнали очи

Какви са усложненията на хроничния ентерит

Макар и по-рядко срещан, хроничният ентерит в резултат на лъчетерапия или възпалително заболяване на червата може да има сериозни дългосрочни странични ефекти, включително:

Анемия

Хронична диария

Коремни спазми

Подуване на корема

Гадене

Частично запушване на тънките черва

Как се диагностицира ентеритът

Симптоми при Ентерит

Ентеритът обикновено се диагностицира въз основа на симптомите, медицинска история и физически преглед. В някои случаи лекарят може да поиска да проведе тестове, за да открие причината за появата на ентерит. Например може да се анализират проби от изпражненията в лаборатория, за да се идентифицира видът на инфекцията, която пациентът има. Ако специалистите не са сигурни за причината или се нуждаят от повече информация, може да поискат да направят рентгенови снимки или други изображения на тънките черва. Горна ендоскопия може да вземе изображения и тъканни проби едновременно. След това тъканните проби могат да бъдат анализирани, за да разберете повече за това какво се случва в тънките черва.

Как се лекува ентерит

Лечението на ентерит е насочено към овладяване на симптомите. Почивката и рехидратацията обикновено са достатъчни. Ако причината е инфекция, тялото обикновено ще се бори с нея без чужда помощ. Понякога бактериалната инфекция може да продължи по-дълго от обикновено и лекуващият лекар може да предпише антибиотици, за да помогне в борбата с нея. Ако причината е радиация, медицинското лице ще прекрати лъчетерапията временно или за постоянно. Ако причината е исхемия или автоимунно заболяване, тези състояния трябва да се лекуват директно. В тези ситуации лекарят може да предпише противовъзпалително лекарство за хроничен ентерит.

Ентеритът изчезва ли сам

Обикновено е така. Инфекциозният ентерит трябва да изчезне в рамките на една седмица. Радиационният ентерит трябва да изчезне в рамките на няколко седмици. Ако имате хронично заболяване, което причинява повтарящ се ентерит, то може да се появява и да си отива. Дълготрайният ентерит е рядък, но сериозен. Свържете се с вашия лекар, ако симптомите ви продължат по-дълго, отколкото трябва.

Как можете да предотвратите ентерит

Ентерити

Инфекциозният ентерит, най-често срещаният вид, е и най-предотвратимият. Ако сте имали чести стомашни проблеми, тогава можете да предотвратите получаването им и разпространението им на други чрез безопасни хигиенни практики.

- Измийте ръцете си със сапун и вода след посещение на банята и преди контакт с храна;

- Измийте кухненските инструменти и повърхности, които са били в контакт със сурово месо или продукти;

- Гответе меса и миди старателно;

- Дръжте студената храна студена, а горещата – гореща;

- Използвайте бутилирана вода, когато пътувате в чужбина;

- Ако сте болни, останете вкъщи до 48 часа след изчезване на симптомите.

Диета при ентерит

Ако имате проблеми със задържането на храната, ще ви помогне, ако хапвате прости и меки храни, без подправки. Хранете се с банани, ориз, ябълково пюре, варени картофи, препечен хляб, солети, бисквити. Това не е чудесно хранене в дългосрочен план, но ще свърши работа за няколко дни. Яжте малки количества храна често, за да предотвратите гадене.

Хидратацията е изключително важна. Пийте вода, чай, сока от домашен компот. Не подслаждайте чая с мед, защото може допълнително да раздрани стомаха.

Пилешката супа със солени крекери е друг добър вариант, когато започнете да се чувствате по-добре. Ако все още не сте готови за твърда храна, обикновените бульони могат да ви помогнат много да поддържате хидратацията си и да ви дадат малко енергия междувременно. В крайна сметка да сте болен е тежка работа, но ако спазвате препоръките на специалистите, ще се възстановите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest