Едем (Оток на Квинке)

Едем (Оток на Квинке)

Едемът на Квинке, наречен още ангиоедем или ангионевротичен оток, е бързо и краткотрайно подуване (оток) на дермата, подкожната тъкан, лигавицата и субмукозните тъкани в резултат на съдово изтичане. Засегнатата кожа често не променя цвета се или може да бъде леко зачервена.

Отокът може да се появи в различни части на тялото, но най-често засяга устните, клепачите, щитовидната жлеза, езика, гърлото, ръцете, краката, гениталиите и корема. Отокът в областта на фаринкса и ларинкса може да бъде животозастрашаващ, тъй като може да причини задушаване. Едемът на Квинке често се съпровожда от уртикария, която е кожна реакция, характеризираща се с червени, свръхчувствителни петна.

Описание на едем - оток на Квинке

Отокът на Квинке е вид алергична реакция, която се дължи на освобождаването на химически вещества, като хистамин, от клетките на имунната система. Хистаминът разширява кръвоносните съдове и увеличава тяхната пропускливост, което води до изтичане на течност в околните тъкани. Това причинява оток, зачервяване, сърбеж и болка. Едемът на Квинке може да бъде предизвикан от различни фактори като храни, лекарства, ухапвания или ужилвания от насекоми, физически стимули, инфекции, стрес, автоимунни заболявания или генетични нарушения. В зависимост от причината, едемът на Квинке може да се класифицира като:

- Алергичен едем на Квинке;

- Неалергичен едем на Квинке;

- Идиопатичен едем на Квинке.

От кога е известен едем и на кого носи името

Едемът на Квинке е описан за първи път през 1586 година от френския лекар Шарл Рише, който го нарича подуване на лицето и шията, което не оставя следи. През 1882 година немският лекар Хайнрих Ибсен Квинке дава подробно описание на заболяването и го нарича акутен циркулаторен оток. Той разграничава едема на Квинке от уртикарията и посочва, че отокът може да засегне и вътрешните органи. Терминът “едем на Квинке” е въведен през 1896 година от френския лекар Анри Федер, който почетно кръщава заболяването на името на Квинке.

Причини за появата на едем - оток на Квинке

Едемът на Квинке може да се появи поради различни причини, които се свеждат до два основни механизма: повишено освобождаване на хистамин или повишено освобождаване на брадикинин. Хистаминът и брадикининът са химически вещества, които имат влияние върху кръвоносните съдове и тъканите. Те могат да бъдат активирани от различни фактори, като:

- Алергени - това са външни агенти като храни, лекарства, насекоми, растения, животински косми, прах, които предизвикват алергична реакция. Тази реакция води до освобождаване на хистамин от мастните клетки и базофилите, които са част от имунната система;

- Лекарства - някои лекарства могат да предизвикат едем на Квинке по два начина: като директно активират мастните клетки и базофилите, които освобождават хистамин, или като блокират разграждането на брадикинин. Някои от лекарствата, които могат да причинят едем на Квинке, са АСЕ-инхибитори, ангиотензин II рецепторни антагонисти, нестероидни противовъзпалителни средства, опиати, антибиотици, цитостатици, антиаритмични средства;

- Физически стимули - някои физически фактори като топлина, студ, слънце, вятър, влага, вибрации, наранявания, упражнения, емоционален стрес, могат да предизвикат едем на Квинке, като директно активират мастните клетки и базофилите, които освобождават хистамин;

- Инфекции - някои вирусни, бактериални, гъбични или паразитни инфекции могат да предизвикат едем на Квинке, като стимулират имунната система да произвежда антитела, които се свързват с антигени и активират мастните клетки и базофилите, които освобождават хистамин;

- Автоимунни заболявания - някои автоимунни заболявания като системен червен вълчан, ревматоиден артрит, Синдром на Сджогрен, могат да предизвикат едем на Квинке, като причинят възпаление и повишено производство на антитела, които се свързват със собствените клетки и тъкани и активират мастните клетки и базофилите, които освобождават хистамин;

- Генетични нарушения - някои генетични нарушения, като наследствен ангиоедем, могат да предизвикат едем на Квинке, като причинят недостиг на C1-инхибитор - протеин, който контролира активирането на системата на комплемента - част от имунната система. Това води до повишено производство на брадикинин, който разширява кръвоносните съдове и увеличава тяхната пропускливост.

Какви са симптомите на едем - оток на квинке

Оток на Квинке

Симптомите на отока на Квинке зависят от това коя част на тялото е засегната от отока. Най-често отокът се появява на лицето, особено на устните, клепачите, щитовидната жлеза, езика и гърлото. Това може да причини затруднено дишане, говорене, хранене и поглъщане.

Отокът може да се разпростре и до ръцете, краката, гениталиите и корема. Това може да причини болка, сърбеж, зачервяване и напрежение в засегнатите зони.

Отокът в храносмилателния тракт може да причини болка в корема, повръщане, диария и шок.

Отокът в мозъка може да причини главоболие, замайване, сънливост, съннен ступор и кома.

Отокът в сърцето може да причини бързо или нередовно сърдечно действие, болка в гръдния кош, ниско кръвно налягане и сърдечен удар.

Отокът в бъбреците може да причини увеличено или намалено количество на урината, кръв в урината, болка в кръста и бъбречна недостатъчност.

Отокът в черния дроб може да причини жълтеница, светъл цвят на изпражненията, тъмна урина, болка в дясната горна част на корема и чернодробна недостатъчност.

Отокът в кожата може да се съпровожда от уртикария, която е кожна реакция, характеризираща се с червени, свръхчувствителни петна. Симптомите на едема на Квинке обикновено се появяват в рамките на минути или часове след излагане на причинния фактор и траят от няколко часа до няколко дни. В редки случаи отокът може да бъде хроничен и да продължава месеци или години.

Как се лекува оток на Квинке

Лечението на отока на Квинке зависи от това какъв е видът и тежестта на заболяването. В общи линии, лечението може да се раздели на две групи: симптоматично и превантивно.

Симптоматичното лечение има за цел да облекчи симптомите и да предотврати усложнения като задушаване, шок или органна недостатъчност. Превантивното лечение има за цел да предотврати повторното появяване на отока, като се отстранят или избягват причинните фактори. Някои от основните методи за лечение на отока на Квинке са:

- Антихистамини - това са лекарства, които блокират действието на хистамин - химическо вещество, което предизвиква оток, зачервяване, сърбеж и болка. Антихистамините се използват за лечение на алергичния едем на Квинке и уртикарията. Те могат да бъдат приемани по устен път, по назален път, по конюнктивален път или по инжекционен път. Някои от обичайните антихистамини са дифенхидрамин, цетиризин, лоратадин, фексофенадин;

- Кортикостероиди - това са лекарства, които подтискат възпалението и имунната реакция, като намаляват освобождаването на хистамин и други възпалителни медиатори. Кортикостероидите се използват за лечение на тежки случаи на алергичен едем на Квинке и уртикария, които не реагират на антихистамини. Те могат да бъдат приемани по устен път, по инхалаторен път, по топикален път или по инжекционен път. Някои от обичайните кортикостероиди са преднизон, хидрокортизон, бетаметазон, дексаметазон;

- Адреналин - това е хормон, който стимулира сърдечната дейност, повишава кръвното налягане, разширява дихателните пътища и стеснява кръвоносните съдове. Адреналинът се използва за лечение на животозастрашаващи случаи на едем на Квинке, като оток на гърлото, шок или анафилаксия. Той се прилага по инжекционен път, обикновено с помощта на автоинжектор, който се нарича епипен. Адреналинът трябва да се прилага веднага при появата на симптоми и да се повтаря на всеки 5-15 минути, докато се стабилизира състоянието на пациента. Адреналинът може да има нежелани ефекти като треперене, сърдечни палпитации, главоболие, безсъние;

- C1-инхибитор - това е протеин, който контролира активирането на част от имунната система. C1-инхибиторът се използва за лечение на наследствения едем на Квинке, който се дължи на недостиг на този протеин. Той се прилага по инжекционен път, обикновено преди излагане на потенциален причинен фактор като хирургична операция, зъболекарска процедура, травма, инфекция. C1-инхибиторът може да бъде извлечен от кръвта на донори или да бъде синтезиран в лаборатория. Той помага за намаляване на производството на брадикинин, който предизвиква оток. C1-инхибиторът може да има нежелани ефекти като алергични реакции, горещина, главоболие, болка в мускулите.

- Антагонисти на брадикининовите рецептори - това са лекарства, които блокират действието на брадикинин - пептид, който разширява кръвоносните съдове и увеличава тяхната пропускливост. Антагонистите на брадикининовите рецептори се използват за лечение на наследствения едем на Квинке, който се дължи на недостиг на C1-инхибитор. Те могат да бъдат приемани по устен път или по инжекционен път. Някои от обичайните антагонисти на брадикининовите рецептори са икатибант, ланаделумаб, руконистат. Те помагат за намаляване на отока, като предотвратяват разширяването и пропускливостта на кръвоносните съдове. Антагонистите на брадикининовите рецептори може да имат нежелани ефекти като горещина, сърбеж, зачервяване, болка в местата на инжекция, главоболие, диария;

- Транексамова киселина - това е лекарство, което спира кръвоизлива, като блокира активирането на плазминогена - протеин, който разгражда фибрина. Транексамовата киселина се използва за лечение на наследствения едем на Квинке, който се дължи на недостиг на C1-инхибитор. Тя се прилага по устен път, по интраназален път, по интравенозен път или по топикален път. Транексамовата киселина помага за намаляване на отока, като предотвратява изтичането на течност от кръвоносните съдове. Транексамовата киселина може да има нежелани ефекти като гадене, повръщане, диария, болка в корема, тромбоза, сърдечни проблеми, засегнато зрение;

Какво може да се направи, за да се предотврати едем

Предотвратяването на едема на Квинке зависи от това какъв е видът и причината на заболяването. В общи линии, предотвратяването може да се раздели на две групи: избягване и профилактика.

Избягването има за цел да се избегнат или ограничат факторите, които предизвикват оток, като алергени, лекарства, физически стимули, инфекции, стрес.

Профилактиката има за цел да се подобри имунната система и да се намали чувствителността към причинните фактори, като се приемат лекарства, ваксини, имунотерапия.

Някои от основните методи за предотвратяване на едема на Квинке са:

- Избягване на алергени - това е най-важният метод за предотвратяване на алергичния едем на Квинке. Той включва идентифициране и избягване на храните, лекарствата, насекомите, растенията, животинските косми, праха и другите агенти, които предизвикват алергична реакция. Това може да изисква провеждане на алергологични тестове, четене на етикетите на храните и лекарствата, носене на медицинска гривна или карта, информиране на лекарите и други хора за алергиите, носене на антихистамини и адреналин за спешни случаи;

- Избягване на лекарства - това е важен метод за предотвратяване на едем на Квинке, който се дължи на лекарства. Той включва идентифициране и избягване на лекарствата, които предизвикват оток, като АСЕ-инхибитори, ангиотензин II рецепторни антагонисти, нестероидни противовъзпалителни средства, опиати, антибиотици, цитостатици, антиаритмични средства. Това може да изисква провеждане на лекарствени тестове, четене на етикетите на лекарствата, информиране на лекарите и други хора за лекарствената чувствителност, носене на медицинска маска.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest