Вестибуларен неврит

Вестибуларен неврит

Вестибуларният неврит е разстройство, характеризиращо се с внезапен, тежък пристъп на замайване (фалшиво усещане за движение или въртене), причинено от възпаление на вестибуларния нерв, клонът на 8-мия черепномозъчен нерв, който помага за контролиране на баланса.

Преддверието е част от вътрешното ухо, която съдържа органи, които контролират баланса. Той е свързан с мозъка чрез вестибуларния нерв. Вестибуларният неврит вероятно е причинен от вирус.

Симптоми на вестибуларен неврит

Вестибуларният неврит може да се прояви като единичен, изолиран пристъп на силно замайване, продължаващ 7 до 10 дни, въпреки че много хора впоследствие изпитват по-леки пристъпи на замайване в продължение на много седмици. Първият пристъп на световъртеж обикновено е най-тежък. Замаяността е фалшиво усещане, че хората или заобикалящата ви среда или и двете се движат или въртят. Повечето хора описват това неприятно усещане като „замаяност“, въпреки че използват същия термин и за други усещания.

Замаяността може да бъде придружена от гадене, повръщане и нистагъм (бързо потрепване на очите в една посока, редуващо се с бавно връщане в първоначалното положение). Световъртежът е тежък в началото и постепенно намалява в продължение на няколко дни, с остатъчна липса на равновесие, продължаваща няколко месеца. Пациентите нямат тинитус (шум в ушите) и слухът обикновено не е засегнат.

Диагностика на вестибуларен неврит

- Тест за слуха;

- Тестове за нистагъм;

- Магнитен резонанс (ЯМР) с контраст на базата на гадолиний.

Диагностиката на вестибуларния неврит включва изследване на слуха и тестове за нистагъм, които помагат на лекарите да диагностицират причината за замаяност.

Трябва да се направи ядрено-магнитен резонанс на главата с контрастно усилване на гадолиний, за да се гарантира, че симптомите не са причинени от друго заболяване, като например тумор.

Лечение на вестибуларен неврит

Вестибуларен неврит симптоми

- Лекарства като прохлорперазин за облекчаване на повръщането;

- Понякога кортикостероиди като преднизон;

- Интравенозни течности, ако повръщането продължава.

Физиотерапия при вестибуларен неврит

При хора с вестибуларен неврит лечението на световъртеж служи само за облекчаване на симптомите и се състои от лекарства като меклизин или лоразепам. Гаденето и повръщането могат да бъдат облекчени чрез прилагане на хапчета или супозитории, съдържащи прохлорперазин. Тези лекарства трябва да се използват само за кратки периоди, тъй като продължителната употреба може действително да увеличи продължителността на симптомите, особено при възрастните хора. В допълнение, кортикостероидите се използват за кратко време. Ако повръщането продължи дълго време, лицето може да се нуждае от интравенозни течности и електролитни разтвори.

Въпреки че световъртежът преминава сравнително бързо (в рамките на няколко дни), чувството на световъртеж може да продължи няколко седмици или месеци. През това време лекарите насърчават хората да останат активни. Специализирана форма на физическа терапия, наречена вестибуларна терапия, може да бъде полезна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest