Ezine.bg»Статии»Семейство»Бременност и Раждане»Пречат ли лубрикантите на забременяването

Пречат ли лубрикантите на забременяването

EvgeniaEvgenia
Новак
241287
Пречат ли лубрикантите на забременяването

Проучвания са установили, че вагиналните лубриканти могат да пречат на забременяването. Те могат както да увредят сперматозоидите, така и да попречат на движението им до матката, за да оплодят яйцеклетка. Това важи за много закупени от магазина смазочни материали, както и за много домашни версии на същите. Тези лубриканти могат значително да намалят шансовете за бременност.

Докато рН (киселинността) на цервикалната слуз, произведена точно преди овулацията, е идеална за оцеляването и движението на сперматозоидите, рН на повечето лубриканти не е добро за сперматозоидите. Достатъчно киселинно е, за да ги унищожи.

Най-добрият лубрикант, който може да се използва, е любовната игра. Трябва да се отдели време и внимание за тази цел. Ако въпреки всички опити за любовна игра няма резултат, може да се опита да се използва топла вода, като лубрикант.

Водата не е токсична за сперматозоидите и няма да попречи на способността на сперматозоидите да достигнат до шийката на матката.

Ако все още има нужда да се използва лубрикант при опити за забременяване, най-добре е да се избере такъв, за който е доказано в клинични проучвания, че е безопасен и ефективен при зачеване. На пазара се предлагат лубриканти, щадящи плодовитостта, които са специално създадени да подпомагат естествените процеси на зачеване. Тези лубриканти не увреждат сперматозоидите и всъщност могат да подобрят движението им, увеличавайки шансовете за успешно оплождане.

Лубрикантите могат да възпрепятстват забременяването

От решаващо значение е двойките, които се опитват да заченат, да изберат лубрикант, който не съдържа спермициди, масла и други съставки, които биха могли да повлияят отрицателно на опитите за зачеване. За някои смазочни материали може да се твърди, че са безопасни за плодовитостта, но винаги е важно да се прочете етикета и да е сигурно, че отговарят на необходимите критерии.

В обобщение, при опити да се зачене, е важно да се избере лубрикант, който е безопасен за сперматозоидите и не пречи на тяхното движение. Винаги най-добра е консултацията с медицински специалист, ако няма яснота кой лубрикант да се използва, при опити за зачеване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest