Проучване показва, че похапването на риба ще намали шансовете са депресия при бременните жени. Чувството за тревожност у бъдещите майки е нещо съвсем нормално и обяснимо, но вече има начин то да се избегне. Това може да се случи с похапването на само една порция риба седмично.
Според проучването вегетарианките, които избягват всякакви видове меса, изпитват по-голяма тревожност – с 25 % по-високи нива преди раждането. Жените, които не ядат риба или похапват изключително рядко пък са с 53 % по-разтревожени през последните месеци от очакваното събитие.
Учените провели изследването твърдят, че причината рибата да намалява депресията при бъдещите майки е в съдържанието на омега 3-мастни киселини.
Всъщност стресът е нещо съвсем обичайно при бременните жени. Заради високите нива на стрес често се появяват проблеми – най-често бебетата се раждат недоносени.
Лекари от Бразилия, провели изследвания за нивата на депресия при бременните жени, съветват бъдещите майки през деветте месеца да похапват от всичко.
Според тях най-добре за бебчетата и за майките е да се следва нормален хранителен режим без ограничения на каквито и да било храни. Разбира се, не бива и да се прекалява с различни хранителни продукти.
Бъдещите майки не бива да пренебрегват не само рибата, но и месото, както и зърнените култури. Естествено зеленчуците и плодовете също са важни. Особено полезни са някои видове морски дарове.
Учени от университетите в Бристол и Съри, потвърждават колко полезна е рибата за бебенцата, тъй като в нея се съдържа йод. Според учените недостигът му намалява коефициентът на интелигентност у детето. Те препоръчват освен с риба, майките да си набавят необходимото количество и с млечни продукти.
Изследването, което те са провели, доказва, че йодът е важен за развитието на някои хормони у детето, както и за развитието на мозъка.
Специалистите от университетите на Бристол и Съри напомнят, че все пак бъдещите майки не бива да прекаляват като приемат медикаменти, съдържащи йод, тъй като в тях количеството на йода е твърде голямо.