Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Полезни ли са картофите при диабет?

Полезни ли са картофите при диабет?

Полезни ли са картофите при диабет?

Нисковъглехидратните диети има все повече привърженици и по тази причина тези хора отхвърлят консумацията на картофи, тъй като те се смятат за високо калорична храна. И макар че този зеленчук е богат на калий и витамини от група В, както и на фибри, все повече се налага виждането, че трябва да се отбягва, защото увеличава риска от диабет тип 2. Вярно ли е това?

Как картофите влияят на нивата на кръвна захар

Картофите, подобно на останалите храни, съдържащи много въглехидрати, повишават нивата на захар в кръвта. При консумацията им тялото ги разгражда до прости захари, които се движат в кръвта и създават пик на кръвната захар. Инсулинът се освобождава в кръвта, за да транспортира захарите до клетките с цел производство на енергия.

При болните от диабет този процес не се осъществява правилно. Захарта остава в кръвообращението и поддържа нивата на кръвна захар високи за дълго време. Подари това храни с високо съдържание на въглехидрати, не се препоръчват при диабет. Количествата въглехидратни храни трябва да се намалят на нива от 20-50 до 100-150 г на ден.

Колко въглехидрати има в картофите

Въглехидратите в картофите варират в зависимост от начина им на приготвяне. В 70-80 грама картофи се съдържат следните количества въглехидрати според това как са обработени:

- В суровите- 11, 8 г;

- Във варените- 15, 7 г;

- В печените- 13, 1 г;

- В пържените - 36, 5 г;

Картофите при диабет?

Сравнението с други въглехидратни храни е красноречиво - в 1 ябълка - 20, 6 грама, в чаша варен ориз - 28 грама, в една филия хляб- 14 грама.

Тези разлики се дължат на факта, че начинът на приготвяне на картофите оказва влияние върху съдържанието на въглехидрати, тъй като те най-често се консумират с други храни. Картофеното пюре, например, се прави с масло и се консумира с различни меса. Това го прави по-вредно от варения или печения картоф, консумирани самостоятелно.

Полезни ли са картофите при диабет

Отговорът на този въпрос е, че ползите и вредите от картофите при проблеми с нивата на кръвна захар зависи от начина им на приготвяне. Пържените картофи несъмнено са вредни, но въглехидратите във варените картофи са с добро качество.

Консумацията на зеленчуци е свързана с по-нисък риск от диабет и това важи и за картофите, но само тези, които са сварени, подобно на други зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest