Хипертониците вече имат нов коз в борбата с високото кръвно и то напълно естествен и натурален. Според последни изследвания орехите успешно могат да влияят положително на хората с високо кръвно налягане, като в стресови ситуации помагат на тялото да се справи с шока.
Отдавна са известни ползите, които този ядков плод оказва върху човешкото здраве. Освен, че спомагат за намаляването на холестерола, орехите помагат на тялото да превъзмогне по-леко стресови състояния, с което високото кръвно налягане се намалява.
Това е категоричният резултат от ново проучване, което е първото, доказващо взаимовръзката между тези ядки и работата на сърцето и кръвоносната система по време на стрес.
Когато човек с високи нива на лош холестерол включва редовно в менюто си сурови орехи, то екстремното покачване на кръвното не се наблюдава. До този извод стигнаха американски учени, които публикуваха резултатите от своето изследване в Journal of the American College of Nutrition.
В проучването взели участие хора от различен пол и възраст, които били подложени на на различни видове стресови ситуации. Една част от тях похапвала редовно орехи, а другата не включвала в диетата си ядките. Резултатите били категорични и отчели много в полза на консумиращите орехи, които имали по-ниско кръвно налягане в сравнение с останалите.
Тайната се крие в това, че орехите са отличен източник на омега 3 незаменими мастни киселини, които вече доказано помагат на лошия холестерол. Като следствие от това идва и пониженият риск от сърдечни заболявания.
Орехите също така са много добър източник на манган и мед. Освен това тези полезни ядки съдържат антиоксидантът и фитохимикал, елагова киселина. Те са изключително хранителни и незаменима съставка като пълноценна храна – на 25 грама орехи се съдържат 163 калории, като 3.81 грама са протеини и 16.30 грама са мазнини.
Ако човек консумира големи количества храни, съдържащи омега-3 мастни полиненаситени киселини като орехите и сьомгата, високото кръвно налягане няма да е здравословен проблем за него.
Орехите имат още доста предимства, незаменими за човек.
Отдавна ядките имат славата на “храна за мозъка”. Това е така, защото човешкият мозък е повече от 60% структурни мазнини. За правилното функциониране на мозъчните клетки, тези структурни мазнини трябва да бъдат преди всичко омега-3 мазнини.