Въпреки че са висококалорични, слънчогледовите семки са полезни за хората с високо кръвно налягане.
Установено е, че слънчогледът намалява нивата на "лошия" холестерол. В слънчогледовите семки се съдържат главно ненаситени мастни киселини - линолова (50-65%) и олеинова (25-40%).
С тяхна помощ т.нар "лош" холестерол се формира в "добър" холестерол. Ето защо слънчогледовото семе се счита за изключително полезно при сърдечно-съдови заболявания и повишено кръвно налягане.
Според специалистите е добре хората, които има подобни проблеми, да си хапват по 30 грама слънчогледови семки пет пъти в седмицата.
Освен слънчогледа, също тиквените семки, бадеми и орехи са препоръчителни при хора с висок холестерол.
Ако сте обявили слънчогледовото семе за свой враг заради калориите му, по-добре погледнете от друга гледна точка на него. А именно тази, че то е много полезно и при други здравословни проблеми.
Семената на слънчогледа са богати на магнезий. Те регулирането на телесната температура и киселинно-алкалното равновесие. Семките са богати на витамин B и се считат дори за по-ценни от някои риби.
В слънчогледовите семки се съдържа и витамин P, който е считан за профилактично средство срещу рак.
Запомнете! Слънчогледовите семки и ядки е задължително да се съхраняват на сухо и хладно място. В противен случай те могат да отделят вредните за организма алфатоксини.