Ако имате чувствителни зъби проблеми с устната кухина трябва задължително да използвате специални продукти и да внимавате какво слагате в устата си. Някои храни буквално съсипват зъбите, намаляват здравината на емайла, а изтънелият емайл е ключът към повечето проблеми с красивата ни усмивка.
Не само сладките неща са вредни за зъбите. Ред други продукти като например леко киселите бонбони, газираните напитки и дори някои плодови сокове, също могат да нарушат емайла им. Лимонената киселина е враг номер едно на зъбния емайл и трябва да се избягва при всички случаи.
За нещастие ябълките и гроздето може да са сред най-полезните плодове за организма, но са доста противопоказни при проблеми в устата. Избягвайте абсолютно всички прекалено стипчивите, лепкави и сладки изделия.
Специалистите препоръчват продуктите, съдържащи голямо количество киселина, да се включват в менюто едновременно с приема на друга храна. Съчетаването с разнообразните елементи ще позволи да се минимизира влиянието на киселините върху зъбния емайл.
Според специалистите по дентална медицина, да ядете пуканки е подобно на това да ядете камъни. В случай, че все пак не устоите и похапнете, докато гледате някои филм, трябва много да внимавате, особено ако имате пломби. Ако емайлът ви е нездрав, зъбите ви сами ще ви подскажат, че пуканките не са добра храна за тях.
Изненадващо, но стоматолозите тотално заклеймяват пиърсинга на езика и устните, ако човек има проблеми със зъбите. Причината се корени в метала, от който са изработени повечето обеци. Той влиза в реакция със слюнката и провокира появата на бактерии. Допълнително идва и фактът, че обецата може механично да увреди зъбния емайл.
Американски учени дори са доказали, че притежателите на пиърсинг на езика или устните 40% по-често страдат от трошливост на зъбите. Освен това пиърсингът спомага за различни деформации на зъбите, което може да доведе до опадането им.