През последните години непрекъснато на бял свят излизат новости, които ни убеждават в ползите от редовното хапване на черен шоколад. За този какаов продукт на 100 % можем да сме сигурни, че ако не го поглъщаме в прекомерно големи количества, той носи невероятни ползи за здравето ни.
Черният шоколад е едновременно вкусен и полезен. Много изследвания доказват, че какаовото масло в шоколада може да увеличи нивото на холестерола и да предизвика сърдечен проблем.
Добре известно е също така, че от прекаленото похапване на шоколад се напълнява заради многото калории, които се съдържат в него. Излишните килограми са причина за затлъстяване, а затлъстяването води до сърдечни болести.
Добрата новина в случая е, че според последните изследвания, направени от екип швейцарски медици, тъмният шоколад е доказан лечител. По 40 г какаово блокче на ден може да предпази организма от инфаркт и рак.
Над 150 изследвания, свързани с ролята на шоколада, какаото, флавоноидите, стеариновата киселина за предпазване от исхемична болест на сърцето и мозъчен инсулт могат да се намерят, когато се разровите в специализираната научна литература.
Повечето от тях показват, че шоколадът може да има подпомагащ ефект, намалява кръвното налягане, действа противовъзпалително на кръвоносните съдове, помага за повишаване на добрия холестерол и понижаване на лошия и т.н.
Според най-новите изследвания на специалистите от Швейцария, тъмните шоколади съдържат антиоксидантите катехини и феноли. Те могат да предпазват от сърдечни болести и рак. Това ново проучване доказва, че в черния шоколад се съдържат 4 пъти повече от тези антиоксиданти, в сравнение с чая.
В състава на тъмния шоколад с минимум 70-80 % съдържание на какао има 53.5 мг катехини на 100 г, в млечния шоколад - 15.9 мг на 100 г, а в черния чай има 13.9 мг на 100 г. По количествено съдържание на феноли черният шоколад си прилича с червеното вино.
Страшно заболяване като атеросклерозата, която представлява натрупване на плаки по стените на артериите, се причинява от окисляването на холестерола. Тези плаки могат да се възпалят и да образуват тромб, който да запуши артерията. Именно тук се противопоставят антиоксидантите, които пречат на този процес.
Швейцарските експерти дават и точната доза какаово вълшебство, която можете да си позволите дневно и която би действала
превантивно на доброто ви здраве. Учените предлагат като най-здравословна доза 6.7 грама черен шоколад на ден. Специалистите припомнят, че по-големите грамажи шоколад са нездравословни.