Стафидите са изключително вкусни и намират широко приложение в кулинарията и сладкарството. Но освен това сушените зърна грозде носят много ползи на човешкото тяло.
- Те са естествен антиоксидант, защитават сърцето при високо кръвно. Заради високото си съдържание на микроелемента бор стафидите са изключително полезни за костната система и за жените в периода на менопаузата;
- Стафидите съдържат фруктоза, вид естествена захар, която с лекота може да бъде превърната в енергия от организма. Въпреки че са много сладки, те не водят до напълняване, тъй като не съдържат мазнини и нямат в състава си никаква сол;
- Стафидите са сред малкото сладки плодове, които са позволени при диети за отслабване заради големия им енергиен принос. Много хора избягват да ги ядат заради повишеното съдържание на захар, което е осем пъти по-високо отколкото в прясното грозде;
- Стафидите не засягат здравината на зъбите, така както се случва със сладките неща, които съдържат захар, обработена по химически път. Редовната им консумация спомага за борба с умората и предотвратява депресията;
- Те имат отличен тонизиращ ефект и положително енергийно въздействие върху организма. Стафидите се препоръчват най-вече на спортисти, възрастни хора, младежи, както и на онези, които полагат извънреден физически или интелектуален труд;
- Най-хубавите стафиди идват от крайбрежието на Средиземно море, в Гърция, Кипър и Турция, където се отглежда специален сорт грозде без семки.
Стафидите се получават от зърната на това грозде, когато съдържанието на захар в тях достигне достатъчно висок процент, чрез изсушаване на слънце или по промишлен път, в специални коптори.
Вижте още: