Ezine.bg»Статии»Здраве»Полезните свойства на меда

Полезните свойства на меда

Жана Г.Жана Г.
Новак
554197
Полезните свойства на меда

За лечебни цели медът се препоръчва да се приема разтворен, защото само така се облекчава проникването му в състава на кръвта, а оттам в клетките и тъканите на организма.

Трябва да се подбира вида мед и нужната доза, за да се избегне неблагоприятно въздействие на голямо количество лесноусвоими въглехидрати върху вегетативната нервна система и обмяната на веществата.

Почти всички очни проблеми могат да се разрешат, като се мажат очите с една лъжица кипял две минути мед. С изстиналата вода се правят компреси два пъти на ден – сутрин и вечер и се капят по две капки от водата във всяко око.

Като приспивателно средство се използва една супена лъжица мед, разтворен в чаша топла вода. За децата се препоръчва преди сън приемане на една лъжичка мед, така се укрепва нервната система и се задържа влагата в организма през цялата нощ.

Полезните свойства на меда

При пневмония, бронхит и кашлица се преполъчва липов мед, смесен с ситно накълцани листа от алое, зехтин и липа. Листата от алое трябва преди това да се държат десет дни на хладно и тъмно. Всичко се попарва и се добавя зехтинът, сместа се държи на хладно. Приема се по 1 лъжица три пъти на ден.

При запек една супена лъжица зехтин или ленено масло се смесва с жълтък и една лъжица мед, разтварят се в четвърт чаша вода. Приема се по една супена лъжица на всеки два часа.

За укрепване на косата също може да се използва разтвор от две лъжици мед, разтворен в един литър изтинала кипнала вода. С тази вода се навлажнява косата и се втрива в корените два пъти седмично.

За лечение на колит помагат сто грама мед, разтворен в ябълков сок или в студена вода. Приема се три пъти дневно преди хранене. При хемороиди се препоръчва използване на свещички от захаросан мед.

За понижаване на артериалното налягане при хипертония се препоръчва да се смесят по една чаша мед, морковен сок, сок от хрян и сок от лимон.

Разтворът се съхранява в стъклен буркан на хладно. Приемат се по две лъжици три пъти дневно преди хранене или две-три часа след ядене.

Може и да се използва разтвор от по една чаша мед, морковен сок и сок от цвекло, сок от хрян и сока на един лимон. По една лъжица три пъти дневно преди ядене се приемат в продължение на около два месеца. От настъргания хрян предварително се прави настойка във вода за тридесет и шест часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest