Озовавайки се в предпочитания от вас хранителен магазин, сигурно ще установите, че щандовете, предлагащи мляко буквално преливат от стока и правят избора ви на мляко огромен. Освен традиционното краве мляко вероятно погледа ви ще попадне и на овче мляко, козе мляко, биволско мляко, кокосово мляко, бадемово мляко, соево мляко, оризово мляко и какво ли още не.
Сравнително отскоро на пазара се продава и нов вид мляко, камилското. Ново за нас, естествено. Не и за държавите от Близкия Изток и Северна Африка и особено за Обединените арабски емирства, в които камилското мляко е част от ежедневното меню и основно средство за препитание. Ценители на камилското мляко са и жителите на Пакистан, Индия и Бангладеш.
Макар и да можете да се снабдите с камилско мляко, за чиито ползи ще говорим по-надолу, то си остава едно от най-рядко срещаните млека. Там, където то се произвежда можете да го намерите на цени от 3-4 евро, но докато бъде транспортирано до другите държави, за които е нехарактерен продукт, цената му достига до над 30 евро.
За камилското мляко е изписано много, но със сигурност се знае, че то е едно от най-полезните за здравето млека и е извор за младост и дълголетие. Използва се както за медицински, така и за козметични цели, а в районите където то е най-често консумирано живеят повече столетници в сравнение с останалите държави.
Някога се е смятало, че камилското мляко е било лек за всякакви болести. Днес знаем, че това не отговаря съвсем на истината, но и никой не оспорва чудодейното му въздействие върху човешкия организъм. То понижава нивата на холестерола, има противовъзпалителни свойства и подпомага храносмилането.
Състав на камилското мляко
В състава на камилското мляко влизат над 200 биологично активни вещества, сред които мастни киселини, аминокиселини, витамини, ензими и лактоза. Специалистите препоръчват консумацията му при лечението на редица заболявания, сред които остеопороза и диабет. В него се съдържат над 20 % от необходимата ни дневна доза калций, както и витамините А, В12, D и Е. Благодарение на това камилското мляко действа благотворно върху развитието и здравето на костите ни, което е от особено важно значение за малките деца и за възрастните хора.
Камилското мляко в козметиката
В козметиката приложението на камилско мляко е огромно и разнообразно. Протеините, млечният белтък и мазнините в камилското мляко способстват за еластичност и гладкост на епидермиса, хидратират и регенерират кожата и способстват синтезирането на колаген. Всичко това води до изглаждане на фините бръчки, както и ни предпазва от пагубното влияние на свободните радикали.
Поради високото съдържание на млечната си киселина, принадлежаща към т. нар. алфа хидрокси киселини, камилското мляко способства за премахването на тъмните петна от кожата ни и е особено ценен продукт от козметичния бранш. Участва в състава на всякакви кремове и лосиони, които се грижат за красотата на лицето, ръцете ни и цялото тяло.
Вреди от камилското мляко
Като всеки един млечен продукт, така и камилското мляко има и някои минуси. В него, както споменахме, се съдържа и лактоза, поради което хората, имащи непоносимост към нея, е добре да бъдат предпазливи при консумацията му. Също така, ако опитвате камилско мляко за първи път, може и неговият вкус да ви е непривичен и дори неприятен. Това не бива да ви обезкуражава. В крайна сметка не винаги харесваме някоя храна или напитка от първия път. Замислете се за многобройните ползи на камилското мляко за човешкото здраве и при последвала консумация вероятно ще се насладите и на вкуса му!