Грижата за вида на косата ни винаги е свързана с употребата на правилните маски и балсами. Тайната на здравата коса се крие не само в нейната поддръжка, но и в балансираното хранене.
Преценете сами доколко приемате необходимите белтъци, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали. Ето някои витамини и минерали, които са важни за косата и е необходимо да приемаме с храната.
- Витамин А придава на косата еластичност, защитава я от въздействието на слънцето. При недостиг на витамин А кожата на главата започва да се лющи, а косата става слаба и чуплива.
Витаминът присъства в животинските продукти - печена риба, сметана, масло, яйчен жълтък, а също в растителните продукти под формата на бета каротин. На витамин А са богати морковите, сушените кайсии, шипката, спанакът, зелената целина, киселецът, празът, къпината, зеленият лук, червеният пипер, аспержите.
- Витамин С защитава корените на косата от разрушаване. Освен това този витамин помага за усвояване на желязото, без което косите стават накъсани и изтощени. Витамин С ни помага да се борим със стреса, който е основен враг на красивата коса. В голямо количество витамин С се съдържа в шипките, в червените чушки, черния касис, кивито, цитрусите, киселеца, черешите.
- Витамин Н предотвратява падането на косата и ранното оплешивяване. Той се съдържа в говеждото и свинското месо, ферментиралите млечни продукти, козето и кравето мляко, овесената каша, макароните, соята и жълтъка на яйцето. В телешкото и агнешкото месо има голямо количество микроелементи, укрепващи структурата на косата.
- Витамините от групата В са също много важни за косата. При недостига им та бързо става мазна, расте бавно и пада. Витамин В1 се съдържа в ориз, гречка, овес, ечемик, жито, сусам, царевица, пшеничен хляб от цяло зърно, пшенични трици, слънчогледови семки. Потребността от витамин В1 се повишава, ако приемаме силен чай или кафе.
Витамин В2 се съдържа в черния дроб и бъбреците, яйцата, бадемите, бирата, в малки количества в изварата, сиренето, печурките, сушените сливи.
Витамин В6 и запасите от него можем да натрупаме, като включим в храната си соя, телешко месо, лешници, халва и особено каши.