Тоалетни води и лосиони могат лесно да се приготвят и в домашни условия. Основната съставка на козметиката са зеленчуци и някои билки и треви.
Тоалетна вода от краставици
Подходяща е за всяка кожа. За подготовката й ще са ви необходими няколко краставици, които се настъргват на ситно ренде. Получената смес се изстисква през тензух или марля.
Около 40 г сок се смесва със същото количество екстракт от жълт кантарион. Отварата от билката се добива по следния начин: една супена лъжица изсушен кантарион се поставя в чаена чаша вода при температура 100 градуса за 10 минути. Изстисква се и се прецежда.
Към смесените екстракти от краставици и жълт кантарион можете да добавите 20 милилитра розова вода или друг аромат. Течността се налива в шишенце и се поставя в хладилник. С нея лицето и шията се почистват сутрин и вечер.
Тоалетна вода от магданоз
Рецептата за нейното приготвяне е изключително лесна и въпреки това получената отвара е изключително ефикасна при почистване на замърсените пори и цялостното освежаване на кожата. Пресен магданоз около 20 г се накисва в ½ литър кипяща вода. Oставя се да престои около час. Запарката се прецежда, поставя се в подходящ удобен за употреба съд.
Лосион от краставици
Подходящ е както за мазна, така и за суха кожа. Разликата е в приготвянето на домашната козметика.
За мазна кожа: Настъргана на ренде краставица се залива със спирт (50-60 градуса). Престоява 2 седмици, след което се прецежда. Получената течност се използва за обтриване на лицето с тампон.
За суха кожа: Екстрактът от настърганата и прецедена краставица се смесва с равни количества лимонов сок и зехтин. Разбърква се добре, поставя се в шише.
Лосион от магданоз
Този тип домашно приготвена козметика има противовъзпалително, успокояващо и освежаващо действие.
Приготвя се от две шепи магданоз, 2 супени лъжици лайка, 50 г розова вода, 1 чаена чаша плодове от шипка, 50 мл спирт (70 градуса) и дестилирана вода. Сухите съставки се заливат със спирта, после се долива дестилирана вода, докато се покрият, затварят се в бутилка и се държат 3-4 дни в хладилник. Отново се долива вода. Сместа се прецежда през двоен тензух. Държи се в добре затворен съд на студено.