Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Какво да си приготвим с лабне?

Какво да си приготвим с лабне?

Какво да си приготвим с лабне?

Все повече екзотични храни от Ориента навлизат в нашата кухня и бързо печелят фенове заради сходните ни вкусови качества с кухнята на Близкия изток. Това се отнася и за лабне - специалитет, който бързо навлиза в менюто у нас поради своята същност.

Какво е лабне

Тези, които още не са опитвали лабне, могат да си представят вкуса му без особени усилия. Това е меко сирене, наподобяващо текстурата на крема сиренето. Вкусът му прилича на микс от цедено кисело мляко и крема сирене. И това е напълно обяснимо, тъй като се прави от цедено кисело мляко, макар че има и веган варианти с кокосово, соево и ядково мляко.

Този деликатес може да се закупи под формата на малки топчета, потопени в зехтин.

Начин на приготвяне на лабне

За нас е лесно да приготвим този лек дип, тъй като всеки е правил у дома цедено мляко. Цеденото мляко се смесва със сол, поставя се в тензух и се оставя да се цеди за ден. Колкото повече се изцежда, толкова повече добива текстура на крема сирене.

От изцеденото мляко се правят топчета, които може да се смесят с подправки или да се съхраняват по-дълго в буркан със зехтин.

Използване на лабне

Салата с лабне

Ако лабне е приготвено с цел да се консумира като дип за чипс, трябва да се консумират в рамките на няколко дни. Потопени в зехтин, издържат 1-2 месеца и могат да бъдат чудесна закуска или междинно хапване.

Ако се смесят с плодове, топчетата лабне са интересно предложение за парти заедно с тънки крекери. В такава комбинация са подходящи за ордьовър.

Топчета лабне със салата от домати и краставици придават екзотичен чар на традиционната смес от тези зеленчуци.

В топчетата може да се побавят нарязани маслини, чушки, дори парченца плод и тогава лебне получават различен вкус и приложение.

Как да направим мариновани топчета лабне

Маринованите топчета са ефектно предястие и добавка в салатата или за закуска. Правят се лесно и имат чудесен екзотичен вкус.

Необходими съставки за лабне

Мариновани топчета лабне

- Няколко топчета домашно приготвено лабне

- Смес от сухи подправки по избор

- Около 200 милилитра зехтин

Приготвяне на лабне

Топчетата лабне се овалват в подправките да се покрият добре. Нареждат се в буркан и се заливат със зехтин така, че да ги покрие. Може да се сложи свежа клонка розмарин или зърна черен пипер. Оставят се да се мариноват поне 8 часа преди консумация. Съхраняват се в буркан в хладилник до 1 месец.

Пояснение: Може да се използва подправката заатар, която е микс от майорана, риган и чубрица и е много популярна в Близкия Изток. Продава се като готова смес, а може към нея да се добавят ким, кориандър или резене.

Ако искате да впечатлите гостите си, вижте още идеи за топчета от сирене и ефектни и вкусни топки от кашкавал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest