Все повече екзотични храни от Ориента навлизат в нашата кухня и бързо печелят фенове заради сходните ни вкусови качества с кухнята на Близкия изток. Това се отнася и за лабне - специалитет, който бързо навлиза в менюто у нас поради своята същност.
Какво е лабне
Тези, които още не са опитвали лабне, могат да си представят вкуса му без особени усилия. Това е меко сирене, наподобяващо текстурата на крема сиренето. Вкусът му прилича на микс от цедено кисело мляко и крема сирене. И това е напълно обяснимо, тъй като се прави от цедено кисело мляко, макар че има и веган варианти с кокосово, соево и ядково мляко.
Този деликатес може да се закупи под формата на малки топчета, потопени в зехтин.
Начин на приготвяне на лабне
За нас е лесно да приготвим този лек дип, тъй като всеки е правил у дома цедено мляко. Цеденото мляко се смесва със сол, поставя се в тензух и се оставя да се цеди за ден. Колкото повече се изцежда, толкова повече добива текстура на крема сирене.
От изцеденото мляко се правят топчета, които може да се смесят с подправки или да се съхраняват по-дълго в буркан със зехтин.
Използване на лабне
Ако лабне е приготвено с цел да се консумира като дип за чипс, трябва да се консумират в рамките на няколко дни. Потопени в зехтин, издържат 1-2 месеца и могат да бъдат чудесна закуска или междинно хапване.
Ако се смесят с плодове, топчетата лабне са интересно предложение за парти заедно с тънки крекери. В такава комбинация са подходящи за ордьовър.
Топчета лабне със салата от домати и краставици придават екзотичен чар на традиционната смес от тези зеленчуци.
В топчетата може да се побавят нарязани маслини, чушки, дори парченца плод и тогава лебне получават различен вкус и приложение.
Как да направим мариновани топчета лабне
Маринованите топчета са ефектно предястие и добавка в салатата или за закуска. Правят се лесно и имат чудесен екзотичен вкус.
Необходими съставки за лабне
- Няколко топчета домашно приготвено лабне
- Смес от сухи подправки по избор
- Около 200 милилитра зехтин
Приготвяне на лабне
Топчетата лабне се овалват в подправките да се покрият добре. Нареждат се в буркан и се заливат със зехтин така, че да ги покрие. Може да се сложи свежа клонка розмарин или зърна черен пипер. Оставят се да се мариноват поне 8 часа преди консумация. Съхраняват се в буркан в хладилник до 1 месец.
Пояснение: Може да се използва подправката заатар, която е микс от майорана, риган и чубрица и е много популярна в Близкия Изток. Продава се като готова смес, а може към нея да се добавят ким, кориандър или резене.
Ако искате да впечатлите гостите си, вижте още идеи за топчета от сирене и ефектни и вкусни топки от кашкавал.