Сърдечните заболявания са резултат от други. За да не разболеете сърцето си, трябва да са носочите към предотвратяване развитието на атеросклероза или с други думи да се предотврати уплътняването на артериите и загубата на еластичността им.
За тази цел трябва да спазвате точния хранителен режим. С подходящ избор на хранителни продукти се постига намаляване на нивото на общия холестерол и липидите с ниска плътност LDL, лошия холестерол.
Режимът нормализира и кръвната захар, с което допринася за освобождаване на излишните мазнини по тялото и намаляване на телесната маса.
Рационалното хранене трябва да бъде акцентирето върху избора правилните хранителни продукти. Рибата е най-полезната храна за сърцето. Тя е източник е на натурални белтъчини и Омега-3 мастни киселини, които повишават HDL-холестерола в кръвта, същият, който извежда лошия холестерол от артериите.
Мазните храни трябва да се консумират премерено. Необходимо е да се ограничи общата консумация на мазнините, като се увеличи използването на полезните в храната, вместо наситените и транс мазнините. Такива се съдържат в маслото, маргарина, салатните сосове, пържената храна, десертите, захарните изделия, менютата в ресторантите за бързо хранене. По-полезни са мононенаситените. Такива са зехтинът и фъстъченото масло.
Всички продукти от животински произход съдържат холестерол. Консумацията им се отразява на съдържанието на холестерол в кръвта. Тези храни са опасни за хората със сърдечно-съдови проблеми и болно сърце.
Полезни за здраво сърце са зеленчуците, плодовете, зърнените и бобови култури.
Основен източник на енергия са сложните въглехидрати – тестени и макаронени изделия от пълнозърнесто брашно, сладки картофи. Простите трябва да се избягват – това са всички продукти, които съдържат захар, бяло брашно.
Белтъчната храна също е ценна и необходима, за да може организмът да поддържа мускулите си, а сърцето е най-важният. С консумацията им обаче също не бива да се прекалява. Прекомерните количества предразполагат към развитие на сърдечно заболяване. Единственото решение на проблема е придържането към балансираност в режима на хранене.