Яденето на ядки като част от здравословното хранене може да бъде полезно и за сърцето ви. Ядките съдържат ненаситени мастни киселини и други хранителни вещества, и са изключително вкусни и засищащи. Tе са полезна закуска - засищаща, лесна за съхранение и може да ги хапвате, дори когато сте в движение.
Единственият им недостатък е, че са с високо съдържание на калории, така че е важно да се ограничавате в количеството. Доказано е, че хората, които редовно консумират ядки, е по-малко вероятно да имат сърдечен удар или да умрат от сърдечни заболявания. Похапвайте ядки за здраво сърце и вижте други ползи от ядки съществуват.
Ядките могат да помогнат за здравето на сърцето ви чрез намаляване на лошия холестерол. Той играе важна роля в развитието на плака, която се натрупва върху кръвоносните съдове. Яденето на повече ядки също е свързано с по-ниски нива на възпаление, свързани със сърдечни заболявания. Редовната им консумация може също така да намали риска от развитие на кръвни съсиреци, които могат да доведат до фатален инфаркт. Освен това ядките подобряват здравето на лигавицата на вашите артерии. Какви полезни вещества се съдържат в ядките?
Ненаситени мастни киселини
Не е напълно ясно защо, но се смята, че добрите мазнини в ядките - както мононенаситени, така и полиненаситени мазнини, понижават нивата на лошия холестерол.
Омега-3 мастни киселини
Омега-3 мастни киселини се срещат в много видове риба, но много ядки също са богати на тези полезни вещества, които се считат главно за сърдечно-съдови помощници.
Фибри
Всички ядки съдържат фибри, което помага за понижаване на холестерола ви. Фибрите ви карат да се чувствате пълноценни, така че да ядете по-малко. Също така се смята, че влакната играят роля в превенцията на диабет тип 2. За здраво сърце приемайте ядки всеки ден.
Витамин Е
Витамин Е може да помогне да спрете развитието на плаки в артериите, които могат да ги стеснят. Това може да доведе до болки в гърдите, коронарна артериална болест или инфаркт.
Растителни стероли
Някои ядки съдържат растителни стероли, вещества, които могат да помогнат за понижаване на холестерола. Растителните стероли често се добавят към продукти като маргарин и портокалов сок за допълнителни ползи за здравето.
L-аргинин
Ядките също са източник на L-аргинин - вещество, което помага за подобряване на здравето на артериалните стени, като ги направи по-гъвкави и по-малко склонни към кръвни съсиреци, които могат да блокират притока на кръв.
Какво количество ядки се счита за здравословно?
До 80% от ядката е мазнина. Въпреки че повечето от тези мазнини са здравословни, все пак ядките са доста калорични. Ето защо трябва да се ядат умерено. В идеалния случай трябва да използвате ядки като заместител на наситени мазнини, като тези, които се намират в месото, яйцата и млечните продукти. Опитайте се да замените храните с нездравословни наситени мазнини с шепа ядки. Американската асоциация за сърдечно-съдови заболявания препоръчва седмично да се хапват около четири порции неподправени ядки. Изберете сурови или сухи печени ядки, а не такива, приготвени в масло. Именно те са ядките за здраво сърце.
Има ли значение какъв вид ядки ядете?
Видовете ядки, които решите да ядете, вероятно няма голямо значение. Така че, каквито и да изберете, няма да сбъркате. Както знаете, орехите съдържат големи количества омега-3 мастни киселини, полезни за сърцето и мозъка. Бадемите, макадамията, лешниците и ядките от пекан също имат неоспорими ползи за здравето. Те са прекрасни ядки за здраво сърце.
Шамфъстъците и бадемите предотвратяват риск от затлъстяване и предпазват от сърдечни заболявания. Фъстъците, които технически не са ядки, а бобови растения, също са пълни с цял набор антиоксиданти и витамини. Редовната им консумация допринася за намаляване на холестерола и така ви помага при високо кръвно налягане, инсулт и атеросклероза. Имайте предвид, че в крайна сметка можете да отмените здравословните ползи от ядките, ако са покрити с шоколад, захар или сол.