Язвата представлява рана по стените на хранопровода, стомаха или на дванадесетопръстника. В началото тя засяга само лигавицата на съответния орган, но може и да пробие мускулния слой отдолу.
Ако поразен е стомахът, се получава възпаление на коремната кухина, наречено перитонит. След по-продължително агресивно действие на кисело стомашното съдържимо язвата може да премине в рак.
При диагностициране на заболяването лекарите изписват храни при язва, които болният да не приема. Разрешени са зеленчуци и плодове - картофи (варени или на пюре), моркови, тиква, тиквички, ябълки, ягоди, банани, ориз.
Позволяват се също млечни продукти - прясно и кисело мляко, сирене, извара, тестени изделия (хляб, сухари, бисквити, солети, макарони, козунак, кифла, фиде, юфка, соя и соеви продукти.
Месни продукти и яйца, нетлъсти меса като телешкото, пилешкото и рибата, кренвиршите, телешкият салам, шунката, пастетът и варени яйца също са позволени.
Забранени храни при язва, които трябва да се избягват: подправки като червен и черен пипер, люти чушки, дафинов лист, бахар и хрян, кашкавал и пушено сирене, фасул, леща, зеле, лук, чесън, ряпа, гъби, туршии, бакла, грозде, кайсии, вишни, фъстъци, орехи, бадеми и незрели плодове, алкохолни и газирани напитки и кафе.
10 бабини рецепти при язва
- Всеки ден пийте по една чаша зехтин;
- Взимате 150 г чист зехтин и го размесвате със ситно счукан чесън, така че да се получи гъста каша. Взимайте по една чаена лъжица три пъти дневно;
- Постене един път седмично. Един ден от седмицата без храна, като през този ден взимайте по една кафена чашка зехтин;
- През лятото ще се печете, ще излагате корема си на слънце;
- Пийте сок от прясно зеле, по 1 чаша дневно;
- Вземете цветовете на жълтия кантарион и ги сложете в дървено масло, оставете ги да стоят на слънце 40 дена. След това взимайте от кантариона по 1 супена лъжица, сутрин и вечер преди ядене;
- Не яжте кисело, люто, солено, а също и боб, леща, грах;
- Сложете 3 листа от смрадлика в 1/4 вряща вода и веднага я махнете от печката. Захлупете тенджерата да се задуши и я оставете да изстине. Пийте от тази вода по 3 пъти на ден, по 1 кафена чашка, 1/2 ч. преди ядене. Същото можете да го направите и с тетра, на тетрата се употребяват листата. Най-добре е да берете тетрата докато цъфти;
- Смесете нарязани на ситно една шепа маточина, една шепа бял равнец и две шепи слез. Варете 15 минути в 1 л. вода. Пийте три пъти на ден по 1 винена чаша след ядене;
- В 500 мл зехтин накиснете 100 г ситно нарязан жълт кантарион. Престоява 40 дни на слънце и се прецежда през марля. Пие се по 1 с.л. 3 пъти дневно, 20 минути преди хранене.