Веднъж навършили тази брилянтна възраст, обичайно жените след 40 започват да възприемат здравето си и грижата за него много по-сериозно. Тогава стартира и задълбочаването на привидно безобидните болежки и проблеми. Голяма част от тях могат да се подобрят и дори избегнат благодарение на храната, която жените приемат.
Мултивитамини
Факти и ползи: Мултивитамини, както предполага и самото име, е микс от витамини, сред които B1, B2, B3, C и др. Те са изключително полезни за дамите, тъй като намаляват риска от остеопороза, повишават имунната защита, дори имат превантивен ефект срещу рак на гърдата. Мултивитамините намаляват възможността от заболяванията на сърцето и рак на дебелото черво.
Според проучвания само 1% от 3 милиона души получават всички необходими витамини само от храната, която консумират. Специалистите препоръчват мултувитамините да се приемат два пъти – сутрин и вечер, тъй като тялото може да усвоява определено количество за определен период от време.
Калций
Факти и ползи: Калцият е жизнено необходим за здравето на костите, мускулите и зъбите. Минералът е полезен и за нервната система, мускулната контракция, освен това намалява риска от запушване на кръвоносните съдове. Когато нивото на калций в кръвта е ниско, организмът ни започва да си набавя необходимото количество от запасите в костите. И ако калцият не се възстанови, костите стават слаби, повишава се риска от остеопороза.
Специалистите препоръчват заедно с приема на калций да се наблегне и на приема на магнезий, за да се предотврати констипацията, предизвикана от високия прием на калций. Приемайте калций с много вода.
Препоръчителна доза: Съветите на специалистите са 1 200 – 1 500 мг калций на ден.
Източници: Продуктите, съдържащи калций, са млечните продукти (мляко, сирене, кисело мляко), както и броколи, сьомга, тофу и бадеми.
Витамин D
Факти и ползи: Витамин D предпазва от счупвания, както и при реабсорбацията на калций. Има превантивен ефект срещу множествената склероза и рак на гърдата.
Препоръчителна доза: 800-1000 IU на ден.
Източници: Тялото произвежда витамин D, когато е изложено на слънце. Други естествени източници на витамина са жълтъците, черния дроб, морска риба и мляко, обогатено с витамин D.