Витамин С, който изобилства в ягодите, боровинките и малините, може да помогне за забавяне износването на ставите.
Проучване от Медицински център на Бостънския университет показва, че страдащите от артрит, които приемат високи количества на витамин С, намаляват вероятността от навяхване, изкълчване или нараняване на техните стави до три пъти в сравнение с тези с по-нисък прием.
Антиоксидантното действие на витамина предпазва от действието на свободните радикали. Витамин С играе важна роля и при образуването на колаген, основен компонент на хрущялите и костите.
Един добре балансиран хранителен режим може да ви помогне да поддържате костна здравина и здравословно тегло. Освен това, проучванията показват, че умерените количества на някои витамини и минерали също помагат за намаляване на дискомфорта и болката, свързани с артрита.
- Калций – повечето жени с артрит, особено тези над 45 години и жени, приемат глюкокортикоиди, калциеви добавки, които помагат за предотвратяване на загубата на костно вещество, което води до остеопороза.
- Витамин В – Няколко вида витамин В помагат за намаляване на ставното възпаление и болка. Храни, обогатени с витамин B-3 (ниацин) са крехкото месо, рибата, тофу, извара и слънчогледови семки. Ниацинът играе много важна роля в организма и е необходим за да бъдат клетките здрави.
Витамин В-5 (пантотенова киселина) има в месото, яйцата, соята, пшеничени кълнове, зърнени храни, леща и фъстъци. Витамин В-6 се съдържа в месото, рибата, пълнозърнестите храни, пшеничените кълнове, пшеницата, бананите и соята.
- Витамин С – помага за намаляване на риска и развитието на остеоартрит. Храните, богати на витамин С са броколи, червени чушки, цитрусови плодове, зеле, карфиол, спанак и ягоди.
- Витамин D – остеопорозата може да прогресира по-бързо при жени с ниски нива на витамин D, тъй като този витамин спомага усвояването на калция от костите. Витамин D не само помага за предотвратяване на изхабяването на хрущяла, но и помага за възстановяването на хрущяла и поддържането на здрави кости. Храните, богати на витамин D са млечните продукти и риба като сьомга, камбала, лаврак, риба тон, треска и херинга.
- Витамин Е – този витамин помага за облекчаване на болката при остеоартроза и крампи на краката. Много от хората са в състояние дори да намалят обезболяващи, които вземат. Витамин Е, също е антиоксидант, който помага за елиминирането на вредните свободни радикали, той помага и за намаляване на възпалението, което допринася за проблеми при остеоартрита.
- Омега-3 мастни киселини – за тях е доказано в няколко изследвания, че намаляват болката от остеоартроза. Когато хранителния режим съдържа много от тези основни мазнини, клетките възпроизвеждат по-малко от про-възпалителните вещества и повече от противовъзпалителните вещества.
Хранителни източници на омега-3 мастни киселини са лененото семе, орехите и сьомгата.