Използването на конопеното семе в съвременните храни е сравнително често срещано явление, но въпреки това тази невероятно здравословна храна е източник на разгорещен дебат. Конопа се оказва чудесно допълнение към много и различни видове храни, защото маслото от семената му са пълни с хранителни вещества.
Въвеждането на конопа и конопеното семе във вашата диета може да донесе само ползи за вашето здраве и то в дългосрочен план, тъй като това е един от най-компактните източници на жизненоважни хранителни вещества. Конопените семена съдържат висококачествен протеин със сложен състав, който съдържа десет незаменими аминокиселини и то в значителни количества, което го прави пълноценен протеин. Този протеин има подобна клетъчна структура на протеина произвеждан в човешката кръв, което го прави лесно смилаем.
Конопеното семе е богато на витамин Е комплекс, токофероли, токотриеноли и множество микроелементи. Този му профил може да се съпостави с полезните хранителни вещества в килограм други ядки или семена. Есенциалните мастни киселини в конопеното семе не могат да бъдат съизмерими с никое друго растително масло, предлагано на пазара. Няма растително масло с толкова висока концентрация на омега-6 линолова киселина, омега 3 мастни киселини и алфа-линоленова киселина.
Научни изследвания показват, че конопеното семе е много полезно за жени, които имат рак на гърдата, фиброми, ендометриоза, миома и доминиращ естроген, който е условие за развитието на тези болести. Жени с тези проблеми трябва да включат конопеното семе в диетата си.
Оказва се, че отварата от конопено семе е благотворна при лечението на миома. Много жени които са с този проблем са пили от тази отвара и резултатите, които те споделят са поразяващи. Отварата се пие в продължение на 15 дни, като се приготвя от супена лъжица конопено семе залята с 300 милилитра вряща вода. Остава се да престои 2 часа и се пие на равни части три пъти дневно, като задължително трябва да е преди ядене.