ezine.bg»Статии»Семейство»Бременност и Раждане»Значение на резус фактора

Значение на резус фактора

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1520
вземане на кръв
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Както всички знаем, кръвните групи са А, В, АВ и 0-ва. До тях винаги се записва „+” или „-”, което всъщност е така нареченият резус фактор (Rh). Резус фактора е вещество (протеин) в кръвта. Около 85% от населението на света има резус фактор, а останалите 15% - не.

Това се символизира от плюса или минуса, след вашата кръвна група, например, А- е резус отрицателен, а A+ е резус положителен. Повечето хора са с Rh положителен. Този фактор не оказва влияние върху вашето здраве, с изключение на случая по време на бременност.

Една жена е изложена на риск, когато тя има отрицателен резус фактор, а нейният партньор има положителен резус фактор. Тази комбинация може да доведе до дете, което е с положително Rh. Кръвните системи на майката и бебето са отделни, но има моменти, когато кръвта от кръвоносната система на бебето може да навлезе в тази на майката.

Това може да накара организма на майката да създаде антитела срещу Rh-то на бебето и нейното тяло да започне да го приема като един нарушител. Тези антитела ще атакуват кръвта на бебето, причинявайки разрушение на червени кръвни клетки, а това от своя страна ще доведе до развиване на анемия. При по-тежките случаи и до хемолитична болест която да предизвика заболяване, мозъчни увреждания и дори смърт.

Хемолитичната болест може да бъде предотвратена при много жени с Rh имуноглобулин (RhIg). Той спада към кръвните продукти, който се прилага чрез инжекция, за да помогне на Rh отрицателната майка да минимизира реакцията от положителното Rh на бебето. Реакциите към лекарството, обикновено са незначителни, като включват болезненост на мястото на инжектиране, а понякога и леко повишена температура.

В повечето случаи, когато една Rh отрицателна майка, носи Rh положително бебе, бременността протича безпроблемно, защото както вече казахме не винаги кръвта на майката и бебето се смесват. Да, това е така до момента на раждането. Когато съществува такава комбинация, задължително след раждането се поставя анти – Д гамаглоболин на майката за да се спре производството на антитела към резус фактора. Тази инжекция се прилага в рамките на 72 часа от раждането.

За това, запомнете и бъдете много внимателни, ако вашето Rh е отрицателно, то когато забременеете, трябва да съобщите на вашия наблюдаващ лекар възможно най-скоро. За да може той да вземе предпазни мерки за вас и вашето бебе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
512
49
36
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Изпрати
81709
81709
07.05.2015 21:21
Аз съм 0- а съпруга ми 0 + имам благодаря на Бога двама здрави сина,които са 0+ нямах проблеми.След първото раждане ми беше бита инжекцията след второто незнам дали е било нужно ,ако искам трето дете,но не ми беше бита.
4
1
Nina
Nina
10.02.2015 15:12
Az sum s RH-, sinovete mi su6to. Taka 4e nqma6e nikakvi problem.
0
3
льони
льони
10.05.2014 10:19
Аз съм също Rh но при двете раждания не са ми били анти – Д гамаглоболин , защото децата са се родили преди термина и лекарите казаха че нямало нужда от тази ваксина .
1
2
Сиса
Сиса
04.04.2014 08:00
И аз съм с резус фактор - Първото ми дете се роди със Спина бифида и хидроцефалия поради факта 4е лекарите не предприеха нищо ,след това имам двама здрави сина но след намеса с фолиева и анти д гама глоболин инжекция.Така че след родени три момчета дай боже да имам и момиче някой ден.
10
1
Таня
Таня
01.12.2013 22:32
Пола на детето няма никакво значение и всяка бременност след първата е еднакво рискова
Аз също съм с отрицателен резус фактор.Имам 2-ма здрави и нормални сина. Бременността ми беше следена стриктно и заради скорошното секцио, но всичко мина нормално.
2
2
Ели
Ели
31.10.2013 07:51
аз съм с отрицателен резус фактор имам 2 деца и второто ми дете е с положителен всичко си беше нормално даже и при раждането само дето после ми биха инжекцията след раждането не винаги се получават усложнения
2
0
katericata
katericata
08.10.2013 12:38
Това е наистина е много опасно и наблюдаващият бременността гинеколог трябва да следи непрекъснато бременната.
Аз съм Rh отрицателно и моят син за малко не умря след раждането си. Добре,че по спешност му смениха кръвта, иначе щеше да умре.

спешностнавреме
6
1
...
...
06.10.2013 18:58
Независимо от пола на бебето ако майката е отрицателен резус-фактор,а детето положителен опастноста е еднаква.В наши дни това не е много опасно ако лекарите действат навреме.При първа бременност не е голям проблем,но при втора изхода може да е летален.Отново-това е проблем ако майката е отрицателен,а бебето положителен.
2
0
георгиева
георгиева
04.10.2013 13:19
Нещо с кръвните групи след раждането не е изгладено, човек, които не е запознат детайлно трудно би го разбрал. Чела съм нещо, че е от значение дали бебето е момче или момиче и че при последваща бременност на майката риска е още по-голям, моля обяснете, интересно е .
0
3