Сърдечни заболявания

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
945522k
Сърдечни заболявания

Всяко едно заболяване, което уврежда сърцето принадлежи към групата на сърдечните заболявания. Съществува голямо разнообразие от фактори, които могат да причинят сърдечни увреждания. Като рискови фактори се дефинират всички условия, които вредят на външния слой на стените на кръвоносните съдове и възпрепятстват преноса на кислород и необходими хранителни вещества към сърцето.

По време на началните фази на сърдечното заболяване разрушителното действие на тютюнът, синтетичните хранителни добавки и газовите изпарения повишават кръвното налягане, което от своя страна води до втвърдяване на артериите /атеросклероза/. С напредване на годините натрупването на различните вредни вещества води до образуването на атеросклеротични промени и потенциално блокиране на артериите.

Блокирането на онези артерии, които водят до мозъка може да причини удар, а блокирането на артериите към сърцето може да доведе до сърдечен удар.

Видове сърдечни заболявания

Сърдечен порок

Атеросклероза – това е най-често срещаното сърдечно заболяване. Процесът на уплътняване на стените и загуба на еластичността е бавно прогресиращ. Начинът на хранене допринася много за развитието на атеросклеротичните процеси, защото натрупването на мазнини и холестерол по вътрешните стени на короналните артерии води до тяхното стесняване, възпрепятства нормалното кръвообращение и може да доведе до сърдечна криза.

Гръдна жаба – представлява спазъм на сърдечният мускул, който е предизвикан от запушване на главната артерия. Това от своя страна причинява недостиг на кислород в сърдечната област. Резултатът от тези процеси предизвиква ситуация, която се доближава твърде много до попадането на човек в среда с твърде малко количество кислород. Хората с гръдна жаба изпитват усещане за болки в гърдите, слаби болки в раменете, китката и челюстта.

Проблемът при гръдната жаба произлиза от блокирането на потока на кръвта, което е причинено от атеросклерозата. Появява се при неефективното действие на тъканите, което създава дисбаланс в навлизащата кръв в сърцето. Това е ситуация, по време на която стеснението в кръвоносните съдове води до явлението вливащата се кръв да превишава изливащата се. По този начин не само се претоварва сърцето, но и се появява опасно връщане на кръвта в другите органи.

Сърдечен порок – причинен е от свързването на артериалното и венозното кръвообращение още в плода. При нормални условия тази връзка се прекъсва с раждането, но при бебетата, които страдат от сърдечен порок, тя продължава да присъства и след това. Порокът на сърцето включва разделяне между сърдечната кухина и намиращите се около нея кръвоносни съдове. Новородените бебета с този проблем имат синкав цвят.

Ревматична болест на сърцето – представлява заболяване на сърцето, което свързано с ревматична треска. Характеризира се с увреждане в цялата област на сърдечният мускул. В миналото ревматизъм е една от водещите форми на сърдечни проблеми сред децата и подрастващите, но благодарение на широкият избор от антибиотици, днес не е толкова често срещан проблем.

Аритмия – представлява ненормално биене на сърцето в камерите и предсърдията. Пулсациите се усещат и като туптене в гърдите и липса на ритъм, което обикновено показва, че сърцето се нуждае от хранителни вещества, че е уморено или твърде претоварено. Сърдечната аритмия се свързва и с неправилна функция на червата, газове, алергии и ферментация в стомаха. Не е изключено кофеинът също да вземе участие.

Миокардит – състояния, които се срещат по-често при възрастните хора. Представляват дегенерация на сърдечно възпаление и се изразяват в разширяване, което представлява уголемяване на сърдечния мускул, причинено от слабост или хипертрофия.

Сърдечни проблеми

Симптоми при сърдечните заболявания

Началните фази на дадено сърдечно заболяване нямат никакви симптоми и характерни прояви. Това се дължи на факта, че болестта се развива бавно, дори с години. Симптомите се появяват едва когато се получи сериозно блокиране на артериите, както е при атеросклерозата. Тя е наречена тих убиец, защото жертвите и не подозират за нейното съществуване, докато не се случи първата криза. Някои първи индикации, които могат да подскажат за наличие на сърдечен проблем са схващане на краката по време на ходене, промени в цвета на кожата и температура, главоболие, умора, болки в гърдите, недостиг на въздух, подуване на глезените.

Диагностициране на сърдечни заболявания

Наличието на сърдечно заболяване се установява чрез подробно описание на симптомите и редица изследвания.

Електрокардиограмата е неиванзивен тест, чрез който се отбелязват електрическите импулси, които излъчва сърцето. ЕКГ записва тези електрически сигнали и може да помогне на лекарят да открие нередности в ритъма и структурата на сърцето. Ехокардиографията представлява ултразвуково изследване на гърдите, което показва подробно изображение на структурата и функцията на сърцето. Сърдечната компютърна томография се използва често при проверка за сърдечна недостатъчност или аритмия. Други тестове, които могат да се включат са кръвните изследвания, сърдечна катетеризация и рентгенографията на гръден кош.

Лечение на сърдечни заболявания

При установяване на сърдечно заболяване се назначават медикаменти, които предотвратяват получаването на усложнения. Сред изписваните лекарства са антитромбоцитни медикаменти, антикоагуланти, които ограничават съсирването на кръвта, бета-блокери, нитрати, блокери на калциевите канали. Диуретиците намаляват количеството на течности в организма, а тромболитичните агенти се дават по време на пристъп, за да разбият кръвните съсиреци в коронарната артерия и да се възстанови притока на кръв.

Освен приема на медикаменти, болният трябва да направи някои промени в начина си на живот. Препоръчва се умереното спортуване, ежедневните разходки и движение, ограничаване на стрес и задълженията. Застоялият начин на живот и неправилното хранене са едни от най-сериозните врагове на сърдечното здраве.

Риба и рибено масло

Хранене при сърдечни заболявания

Болните трябва да преминат на предимно вегетарианска диета, която се състои от пълноценна храна. В основата на този режим на хранене са плодове, зеленчуци, бобовите и пълнозърнестите храни, тофу. Риба и рибено масло съдържат незаменимите омега-3 мастни киселини. Мазните и тежки храни, алкохол, тютюн, полуфабрикати са храни, които трябва да се избягват. Консумацията на сол също трябва да се ограничи. Кофеинът и газираните напитки трябва да се заменят с вода и прясно изтискани сокове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
53
41
31
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Елена Петрова
Здравейте, баща ми страдаше от сърдечна недостатъчност и лекарите го бяха отписали. Моята лична лекарка ми препоръча да му вземем Венус Форте и ние започнахме да му го даваме всеки ден близо 1 година, Той беше отслабнал много и се задушаваше. За 3 месеца пиене всеки ден с Венус Форте започна да се изправя и да става. Баща ми вече 3 години от поставената диагноза сърдечна недостатъчност е жив, здрав и не пие лекарства. От пълен труп, той сега отново е здрав и му се радваме. Има лечение на сърце и то е във Венус Форте. Горещо го препоръчвам на хора с проблеми със сърцето.
2
0