ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Биполярно афективно разстройство

Биполярно афективно разстройство

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Биполярно афективно разстройство
Пулсов оксиметър - син-25%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов оксиметър - син
60.00 лв.
45.00 лв.
Виж ››

Какво представлява циклофренията

Циклофренията представлява заболяване, което нарушава нормалните биохимични процеси в главния мозък. В резултат от това се нарушава поведението и ежедневието на засегнатия човек. Най-важната и съществена промяна при циклофренията е нарушеното настроение. Ето защо болестта се причислява към т.нар. разстройства на настроението.

Най-често срещаните разстройства, засягащи настроението са депресия и мании. При това заболяване промените в настроението се проявява в двете противоположни посоки – на приповдигнатост и потиснатост. Промените в настроението протичат с промени в поведението и мисленето. Новото наименование на заболяването е биполярно афективно разстройство.

Според статистиката около 1% от хората развиват биполярно афективно разстройство в даден етап от живота си. Засяга по равно и двата пола, най-често се появява около 30-годишна възраст. Все още не са изяснени точните причини за появата на това заболяване. Хора, които имат роднини, боледували от него са по-застрашени, отколкото останалите хора без генетична обремененост. Освен ролята на наследствеността, за развитието на болестта са отговорни различни психосоциални фактори, като стрес и различни тежки ситуации.

Симптоми при биполярно афективно разстройство

Всяка една промяна в настроението, поведението и мисленето, която е изразена в необичайна степен, не е провокирана от определено събитие и продължава дълго време може да се приеме като симптом на болестта. Най-характерната проява на биполярно афективно разстройство е редуването на периоди на приповдигнатост в настроението /мания/ с периоди на потиснато настроението /депресия/.

Обикновено периодите на мания и депресия са отделени от светъл период, по време на който болният няма никакви прояви и се чувстват добре. Понякога манията и депресията се сменят твърде бързо или дори нямат период на ремисия помежду си. Продължителността на отделните периоди е различна, като варира от няколко дни до няколко месеца. В по-голямата част от случаите, първият епизод на болестта започва с депресия. Най-характерните симптоми на депресията включват:

Страх

Потиснатост, угнетено и мрачно настроение, в някои случаи лошото настроение е придружено от безпокойство и напрежение; намалена или дори загубена способност за изпитване на радостите в живота; дълга поредица от безрадостни дни; болният смята, че животът ще бъде изпълнен само с мъчения и мъка, болка и нещастие; често болният се мисли за неудачник, който е провалил живота си; припомня си само своите провали и неуспехи, подценявайки всичките си досегашни постижения.

Болните се чувстват уморени, без сили и енергия за живот, нямат желание да вършат каквото и да е. Те постепенно ограничават своите социални контакти, а в много тежките случаи на депресия занемаряват външния си вид и грижата за себе си. Спират да излизат и прекарват цялото си време вкъщи, в пълно бездействие. Много често са засегнати апетитът и сънят им.

Напълно противоположната страна на депресията е манията. Проявите при нея са съвсем различни. Настроението е приповдигнато и постоянно добро без особена причина. Болните с мания са весели, радостни и изпълнени със задоволство; често това състояние е придружено с висока конфликтност и раздразнителност. Те непрекъснато са в движение, вземат лесно решения и често се впускат в необмислени начинания. Общуват с лекота с непознати, шумни и необичайно приказливи са.

Болните с мания мислят, че могат да се справят с всичко, смятат се за много надарени, с много умения и таланти. Както при депресията, така и при манията се наблюдават нарушения в концентрацията, но тук това се дължи на постоянните нови хрумвания. Често мислите на болните препускат толкова бързо, че те не успяват да ги изразят с думи. Намалената нужда от сън е характерно явление, защото болните са изпълнени с енергия.

Основен риск, който крие биполярното афективно разстройство е свързан с възможните опити за самоубийство. Около 10% от болните правят такива опити. Друг проблем е злоупотребата с алкохол, която може да провокира опасно поведение.

Диагностициране на биполярно афективно разстройство

Циклофрения

Не съществуват определени лабораторни тестове, които да дадат точна диагноза на биполярно афективно разстройство. Психиатрите разчитат основно на строго наблюдение върху настроението и поведението на пациента, както и на проучване на семейната история на заболяванията. Манията може да се диагностицира при наличието на едноседмичен период на приповдигнато или раздразнително настроение и при поява най-малко на три от следните симптоми: речев напор, поведение без задръжки, намалена потребност от сън, висока двигателна активност, ускорен поток на мислите, силна отвлекаемост.

Лечение на Биполярно афективно разстройство

Лечението на биполярно афективно разстройство се извършва чрез медикаменти, психоциални интервенции, а когато е необходимо болният се хоспитализира.

Медикаментозно лечение на депресивните и манийните фази е различно.

Депресията се лекува чрез антидепресанти, а при манията се прилагат основно два типа лекарства – невролептици и тимостабилизатори. За предотвратяването на нови епизоди на болестта или за удължаване на светлите периоди между депресията и манията се използват литий и антиконвулсанти. След отзвучаването на болестните периоди лечението трябва да продължи. Когато болестта е твърде силно изразена, за да се предотвратят усложненията, пациентът може да бъде приет в болница.

Защитената среда в болничните условия предпазва болния от извършване на самоубийство или редица други асоциални постъпки.

Психосоциалната интервенция на първо място се грижи за обучението на болните да разпознават първите признаци на настъпването на нов болестен период. Фамилното консултиране е друг много важен фактор, който цели предотвратяването на напрежение в семейството и адекватното справяне с периодите на криза. Консултациите с насоченост оптимизация на трудовото натоварване и напрежението в работата на болния са много полезни и силно необходими.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest