ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Какво спално бельо да си изберем

Какво спално бельо да си изберем

Розово спално бельо
Повдигащи силиконови стелки до 5 см
Препоръчано за теб:
Повдигащи силиконови стелки до 5 см
14.60 лв.
Виж ››

Изборът на спално бельо има няколко основни точки. То е въпрос на вкус и на желание, но е задължително да се съобразяваме и с това кое спално бельо ще ни осигури добър дълбок и здравословен сън.

Най-съществената част от избора на спално бельо е материала, от който е произведено. Трябва да се отнасяте с внимание към този избор – различните материи имат различно вплетени нишки и съответно различна плътност. Много чувствителна кожа не може да приеме всеки вид плат – това им създава ужасен дискомфорт и не им дава възможност за пълноценна почивка.

На българския пазар можем да намерим най-различни материи – от обикновено хасе до висококачествен памук. Обикновени и изчистени или с различни видове щампи – всичко това е въпрос на личен избор. Можете да започнете от вида на материала, но е добре преди да разгледате какво има на пазара, да определите някаква цена.

Ако за вас удобството при сън е по-важно от цената, изберете си спално бельо, което съдържа 100 % памучни нишки. Такива са перкал, ранфорс, памучния сатен. Тези материи са внимателни към кожата ви и успяват да запазят ниска температура през горещия летен сезон и съответно висока през зимния.

Сатенени чаршафи

Най-висока плътност от тези материи имат перкалът и памучният сатен – изключително меки, здрави и плътни, но едновременно с това фини. Цената им е доста висока. Ако искате да си купите добро качество на добра цена, тогава можете да се доверите на спално бельо, което е изработено от ранфорс.

Освен тъканта на бельото, трябва да обърнете внимание и на начина, по който са багрени материите. Реактивният печат е най-скъпото и модерно багрене в текстилната промишленост. Тук оцветяването на плата става при ниски температури. Другият вид боядисване е директното, където се използва по-висока температура. Разликата между двата начина на багрене е, че при директното, след време красивите иначе цветове избледняват.

Следващият важен елемент са размерите – те са задължителни, когато купувате спално бельо. Хубаво е да купувате по-големи размери от сантиметрите на матрака - (с над 20 см) чаршафи. Естествено можете да съчетаете спалното бельо с цветовете на стаята ви – по този начин сънят ще се превърне в истинска хармония.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest