Пародонтозата е заболяване на венците, бактериална инфекция в браздата между венеца и зъба. Тя засяга пародонтата, която се състои от венците, пародонтното сухожилие и коста алвеоларен. Пародонтозата е хронично заболяване, но острата и форма често се случва. Ако не се лекува, това заболяване може да разтвори алвеоларната кост и да унищожи пародонтнато сухожилие, което води до загуба на зъби.
Ехинацея
Ехинацея е една билка, която идва от лилави цветя. Сушеното коренище, корените и стеблената част на растението се използват в билковата медицина. Убедителни доказателства, предполагат използването на ехинацея за превенция и лечение на пародонтоза. Тя действа като неспецифичен имуно-стимулант, повишаваща имунитета към бактериални инфекции чрез увеличаване на движението на белите кръвни клетки, особено на Т-клетките, в областите на инфекция.
Витамин Е
Витамин Е е мощен антиоксидант, който може да помогне и лекува тъканите и да спре кървенето на венците. Специалистите съветват използването на капсула витамин Е, като масло за масаж на венците два пъти седмично. Можете да редувате витамин Е с витамин С на прах и течност от фолиева киселина.
Влияние на храненето
Няколко хранителни вещества са особено важни за предотвратяване на пародонтоза. Калцият помага за изграждане на плътността на костите, които държат зъбите на място. Витамин С е важен за поддържане на съединителната тъкан около зъбите здрава. Цинк, витамин А, омега-3 мастните киселини и фолиевата киселина също допринасят за по-нисък риск от това заболяване. Вашето тяло се нуждае от достатъчно хранителни вещества, за да поддържате имунната система и да се предотврати заболяване на венците.
Въпреки че храненето не може пряко да доведе до пародонтоза, то може да бъде фактор, допринасящ за него.
Калций
Калций е установено, че е от жизненоважно значение за денталното здраве. Калцият е минерала който изгражда костната и зъбната плътност. Без достатъчно калций, зъбите стават по-слаби, което засяга венците и тяхното здраве. Ако консумирате по-малко от 500 мг калций на ден, сте изложени на повишен риск от пародонтоза. Увеличете източниците от консумацията на повече мляко, кисело мляко и сирене. Ако имате непоносимост към лактозата, къпини, портокали и брюкселско зеле също съдържат калций.
Витамин C
Витамин С е мощен антиоксидант, свързан с поддържането на здравето на клетките, особено в съединителната тъкан като венците. Витамин С също е антиоксидант, което означава, че се бори с възпалението в организма. Въпреки, че можете да получите витамин С чрез плодове, особено цитрусовите плодове, избягването на плодовите сокове, които са с добавени захари е много воажно за здравето на вашите венци.
Тези захари могат да бъдат вредни за зъбния емайл и ще допринесат за парадонтозата. Ако ви се ядат лепкави плодове, като стафиди или боровинки, конците зъби след хранене са задължителни, за да премахнете остатъците от семена, които могат да допринесат за коварното заболяване.