Днес старата теория, че бъдещата майка трябва да яде за двама, се отрича. Много по-полезно за бременната жена е да се отнася отговорно към продуктите, които консумира.
Въпреки че бебето черпи от запасите от хранителни вещества на майката, потребностите на организма на бременната не нарастват чак толкова много – около 150 калории на ден през последните месеци от бременността. Преяждане води до редица неприятни ефекти.
Бременната жена трябва да се храни с разнообразна храна. По време на бременността организмът изпитва голяма нужда от някои продукти.
По време на бременността е добре жената да пазарува месо, риба и яйца, тъй като те участват в строежа на организма на здравото бебе. Прекалено мазните меса не се препоръчват, но пилешко, телешко, пуешко и pзаешко месо], както и агнешко са полезни за бременната и за бебето в утробата й.
За да получава достатъчно витамини, бременната трябва да консумира не по-малко от половин килограм плодове и зеленчуци дневно. Обезмаслените млечни продукти също са препоръчителни, както и мазнините – растителните и краве масло.
Препоръчва се консумацията на пълнозърнести тестени продукти и зърнени продукти. Бъдещите майки трябва да допълват храненето си с поливитаминен комплекс, който да снабдява организма им с дневната норма витамини и минерали.
Това, което бременната жена не трябва да консумира, са прекалено пикантните продукти и ястия, тесто от бяло брашно, прекалено мазни и пържени продукти. Пушените продукти също не са препоръчителни, тъй като могат да предизвикат парене в стомаха, както и маринованите продукти.
Препоръчително е бременната да консумира сушени плодове. Не се препоръчва консумацията на консерви и осолени продукти. Голямото количество захар не е препоръчително, а кафето трябва да се замени с шипков чай или плодов сок.