Ядките и фъстъците са опасни както за бременните жени, така и за плода в утробата им, твърдят английски учени от Комитета по токсикология на храните в Лондон.
Според експертите фъстъците са основният виновник за тежките алергии, които някои деца развиват след раждането си. Затова по време на бременност и кърмене жени, които страдат от астма, екзема или сенна хрема, трябва да се лишат от ядки.
Бебето е изложено на по-голям риск от алергия и ако съпругът или първото дете в семейството са алергични. В тези случаи малчуганът не бива да яде ядки или продуктите, които съдържат фъстъци, докато навърши 3 години.
Причина за тежките алергии са вид белтъци, които ядките съдържат. Като в повечето случаи пострадалите дори не знаят, че продуктът, който са консумирали, съдържа фъстъци, тъй като това не е означено на етикета.
Въпреки това, е научно доказано, че шепа ядки влияят благотворно
на дейността на мозъка, а и носят полза на целия организъм. Вички видове ядки съдържат много витамини А, Е и група В, а също така много микроелементи: калий, калций, фосфор и желязо.
Трудно може да се определи кой вид ядки е най-полезен, защото всяка разновидност притежава свой уникален състав.