ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Колко често трябва да се прави цитонамазка?

Колко често трябва да се прави цитонамазка?

Цитонамазка

Рак на маточната шийка е едно от най-често срещаните заболявания сред жените в трудоспособна и детеродна възраст. Статистиките сочат, че по света годишно се разболяват около 500 000 жени, половината от които умират.

Цитонамазката има за цел да открие изменените клетки на маточната шийка в ранни стадии, когато променените участъци са в начален стадий и могат да бъдат отстранени, за да не се развие заболяването. Трябва да се прави от всяка полово активна жена.

Какво представлява самото изследване? Като за обикновен преглед, лягате на гинекологичния стол. Лекарят поставя във влагалището ви спекулум, позволяващ оглед на маточната шийка и влагалището.

С малък инструмент се вземат клетки от повърхността на маточната шийка. Взетата проба се натрива върху специална за целта стъклена плочка. След подходяща обработка патологоанатомът дава заключението си. Изследването е безболезнено, а резултатите излизат до няколко дни.

Ако е наложително, пациентката се насочва за колопоскопия – изследване, чрез което се прави директен оглед на съмнителните зони на маточната шийка. Готовите резултати от цитонамазката се делят на 5 групи.

1-ва и 2-ра група са с нормални резултати. Тези пациентки могат да бъдат спокойни, повторно изследване се прави след 6 месеца. Ако резултатите отново са нормални, ще е достатъчно да се следи веднъж в годината. При 3-та група пациентките трябва да се подложат на контролно изследване след прилагане на противовъзпалителна терапия.

На жените, които са показали резултат от 3-та група, се препоръчва колпоскопско изследване и биопсия. Два последователни нормални резултата са достатъчни и следващата цитонамазка може да се прави веднъж на 12 месеца.

Останалите две групи – 4-та и 5-та – са рискови. При тях е необходимо да се направи прицелна биопсия (тъканна частица, която се изследва под микроскоп), защото в тези случаи е възможно да става въпрос за злокачествен процес, който се нуждае от съответното хирургично лечение.

Гинеколозите горещо съветват всички жени да не пропускат година без цитонамазка, защото това може да им коства живота!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
51
44
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
axl
axl
13.06.2013 15:40
При 3 група се прави конизация. Конизация е изрязване на конус от шийката на матката, с цел да се отстранят изменените клетки. Трета група си е рискова и се вземат смешни мерки!!!
1
0
Ангелина
Ангелина
10.06.2015 06:23
за съжаление не е на 100% точен.На 06.03 цитонамазката ми беше 2 група,а на 26.03 хистологичния анализ показа карценом,и всички лекари след това ме питаха кой мие правил цитонамазката-ами" дипломиран" лекар отговарях аз......Благодарна съм от цялото си сърце на д-р Илия Карагьозов,че три годони по-късно мога да Ви напиша това.
0
0