Причините за възникване на анемията са различни, като една от най-често срещаните е загубата на кръв, която настъпва при нараняване, при кървяща язва на стомаха или дванадесетопръстника, при разширени вени на хранопровода, при аборт, раждане или други гинекологични заболявания, при обилен кръвоизлив от носа, при хемороиди и др.
Това е така наречената следкръвоизливна анемия. Тя не е опасна, когато не е тежка, и след спиране на кръвотечението загубената кръв бърза се възстановява. Но при по-обилна загуба на кръв болният може да изпадне в тежко шоково състояние, което би могло да бъде опасно за живота му. Тогава се налага спешно кръвопреливане.
Преди да започнете самолечение с народна медицина, консултирайте се с вашия лекар, който ще ви даде най-адекватен съвет и ще ви назначи най-доброто лечение за вашия вид анемия. Ако алтернативното лечение с билки е подходящо във вашия случай, ето няколко полезни съвета:
- Медовина - в пет части вода се слага една част мед и се вари за няколко часа на бавен огън. Непрекъснато трябва да отстранявате пяната. Към врящата смес прибавете канела, ванилия и черен пипер. Поставете отварата в затворен съд на тъмно и след 40 дни медовината ще бъде готова за пиене.
- Залейте с чаена чаша вряла вода една препълнена чаена лъжица от бял равнец. След около минута изпийте чая на глътки. Повторете тази процедура 4 пъти дневно.
- Направете запарка от 4 чаени лъжици сухи листа от коприва. Стрийте ги и ги залейте с 200 милилитра вряла вода. Пийте по една винена чаша от отварата по три пъти на ден.
- Непременно през май си наберете пелин. Напълвате една бутилка с него и го залейте с водка или разреден чист спирт. Оставете го да престои 21 дни на сухо в полутопло и полутъмно място. След като стане готово, пийте по 1 чаена лъжица от отварата всяка сутрин на гладно. Повторете процедурата в продължение на 3 седмици.
- Обелете 300 грама чесън и го залейте със спирт, а след това го поставете в затворен съд. След 3 седмици отварата ще бъде годна за употреба. Разтваряйте по 20 капки от течността в мляко или вода и консумирайте по 3 пъти дневно.
- В половин литър вино прибавете 20 грама стъбло от дилянка и варете сместа около 10 минути. От тази отвара пийте сутрин в продължение на два месеца.
- Сок от моркови, червено цвекло и ряпа се пие всеки ден в продължение на 2-3 месеца.
- Полезно е всеки ден да се пият прясно изцедени сокове от плодове с червен цвят като ябълка, вишна, череши, френско грозде, боровинка и др.