ezine.bg»Статии»За Дома»Какво е пролетен горицвет

Какво е пролетен горицвет

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k494
Горицвет
Комплект от 4 броя пластмасови решетки за сифон
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 4 броя пластмасови решетки за сифон
3.90 лв.
Виж ››

Горицветът (Adonis vernalis) е многогодишно тревисто растение от сем. Лютикови. Стъблото е високо до 40-50 см., разклонено и гъсто облистено. Листата са тройно-четворно тънкопересто нарязани. Цветовете са едри, разположени поединично на върха на стъблото.

Венчелистчетата са светло- до оранжево-жълти, 20-25 на брой, ланцетни. Чашелистчетата са също 5, елипсовидни, опадващи. Тичинките и плодниците са много на брой. Горицветът цъфти рано на пролет с появата на листата. Плодът е сборен, овален, съставен от много сиво-зеленикави плодчета, завити надолу.

Пролетен горицвет

Пролетният горицвет се среща из ливади, пасища, каменливи места, храсталаци, върху варовити плочки, предимно в Югоизточна и Североизточна България. Пролетният горицват не трябва да се бърка с летния горицвет, чиито цветове са по-дребни и червени.

В лечебната практика се използва надземната част на цветето, събрана от началото на цъфтеж до образуване на плодчета. Билката съдържа около 10 сърдечно действащи гликозиди, близки до тези на момина сълза. Установени са още флавоноиди, захарен алкохол, сапонини, фитостероли, холин, смолисти вещества, аконитова киселина и др.

Билка пролетен горицвет

Основното действие на горицвета е, че усилва сърдечната дейност, успокоява нервната система и има диуретично действие. Билката разширява кръвоносните съдове, като отстранява отока при сърдечно болни. Прилага се при сърдечна невроза, базедово сърце, сърдечна недостатъчност, ритъмни нарушения и при ниско кръвно налягане. В народната медицина билката се препоръчва при атеросклероза, епилепсия, подуване на стомаха и червата.

Пролетният горицвет се използва във вид на запарка: 1 с.л. ситно нарязана билка се залива с 300 мл. гореща вода и се оставя да кисне 2 часа. Прецежда се и се пие по 1 с.л. 3-4 пъти на ден.

Запарка горицвет

Но внимавайте:

Горицветът е отровно растение и лечението с него трябва да се извършва задължително под лекарски контрол.

Рецепти:

При хронична недостатъчност, нарушение на сърдечен ритъм, сърдечна невроза, епилепсия и др., за успокояване на нервната система, при атеросклероза, болки и подуване на стомаха и червата.

1. 1 ч.л. горицвет се залива с 250 мл. вряща вода и така престоява 20-30 мин. Прецежда се и се приема по 1 л., 6 пъти в денонощието, в интервал от 2 часа.

2. Смесват се добре 4 гр. горицвет, 5 гр. мечо грозде, 3 гр. кора от бреза и 2 гр. хвощ. 2 с.л. от сместа се поставят в термос и се заливат с 300 мл. кипяща вода.

Там престоява 2 часа, при периодично разклащане. Прецежда се и се приема по 1 с.л. всеки час. Добре е да се съчетае с млечна безсолна диета. Отварата се пие прясно подготвена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest