Усещате ли аромата на пробуждащата се природа? Всичко става по-зелено, по-жизнено, по-слънчево и по-приятно. Настъпва момента, в който идва дългоочакваната пролет.
Време е да започнем да излизаме навън, да дишаме чист въздух и да се радваме на всичко онова, което зимата не може да ни предложи. Край на познатото ни „свинско с винско“, на пачата, на тлъстите свински пържоли и всичко останало. Идва момента, в който не само че трябва да премерим дали ни стават все още дрехите от предходната година, но и да изглеждаме още по-добре в тях.
В този ред на мисли решихме да ви предложим няколко лесни рецепти за пролетни вечери, които ще ви спестят време и ще ви помогнат да се храните здравословно.
Риба на скара със салата
Да, възможно е да не разполагате със скара, но вероятно имате грил-тиган. А хубавото на рибата е, че става много бързо и лесно.
Можете да си закупите филе или стек от сьомга, който просто да гриловате рибата, а към него да добавите за гарнитура свежа зелена салата.
За да избягате от онова, което е стандартно, не е нужно да приготвите салата от марули, репички, краставици и зелен лук. Експериментирайте и към зелената салата добавете червена чушки, пресни гъбки, червен лук и дресинг от зехтин, балсамов оцет, сол, босилек, риган, черен пипер и чесън на прах. Ще се изумите от превъзходния ѝ вкус!
Тиквички на фурна

Пролетните и пресни тиквички вече попадат пред погледа ви, но изобщо не е необходимо да ги пържите (начин на приготвяне, който се предлага в повечето ресторанти и който вероятно ви „затормозява“). Просто измийте добре тиквичките, нарежете ги на шайби, осолете и ги оставете за 30 минути да се отцедят от излишната вода.
Подсушете ги, „овъргаляйте“ ги в смес от брашно, малко сол, черен пипер и риган и ги подредете в тавичката на фурната (предварително застлана с хартия за печене), така че да се застъпват минимално. Полейте ги със зехтин и ги изпечете в предварително загрята на 200-220 градуса фурна. Поднесете вкусните тиквички на фурна с млечно-чеснов сос.
Зеленчукови шишчета
Няма нищо по-добро за пролетна вечеря от шишчетата от зарзават, в които месо не присъства. Използвайте зеленчуци по избор - чушки, гъби, лук, тиквички и др., но е добре да ги мариновате преди това. Чудесен вариант е маринатата от зехтин, балсамов оцет, сол и риган.
Пилешки пържоли с гарнитура

Пилешкото месо е много лесно и бързо за обработка и присъства целогодишно на пазара. Пригответе си крехки пилешки пържолки като ги накиснете в соев сос и ги гриловате. Към тях добавете прясна пролетна салата, за която споменахме, че можете да импровизирате.
Удачен вариант би била и добре познатата ни салата от зеле и моркови или зеле и краставици. Не спадат към типично пролетните салати, но пък са лесни за намиране продукти и няма да натежат на стомаха ви.
На помощ идват зеленийките
Пролетта е времето, през което се появяват копривата, лапада, киселеца и други зеленийки. А именно тогава организма ни се нуждае от желязо, което те осигуряват в максимална степен.

Можете от всички тях да си приготвите каша от коприва, да ги добавите към бъркани яйца или дори да си приготвите постни кюфтенца. Менюто с тях ще е леко и пролетно, а степента на трудност на изпълнение на конкретната рецепта за лека пролетна вечеря зависи от вас, вашето настроение и време. Добър апетит!
Вижте още изпитани рецепти за пролетни ястия, с които да хапнете вкусно и здравословно.