ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Лечебните свойства на змийското мляко

Лечебните свойства на змийското мляко

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k447
Змийско мляко
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Змийското мляко е многогодишно тревисто растение от семейство Макови, с многоглаво, отвън кафяво, а отвътре жълто коренище. Стъблото е 30-50 см високо, изправено или полегнало. Приосновните листа са на дълги дръжки, стълбовете са почти приседнали, всички листа са нечифтоперести. Съцветията са прости, сенниковидни.

Венечните листчета са 4, ярко жълти, широко яйцевидни. Плодът е линейно-цилиндрична, едногнездна многосеменна кутийка, разпукваща се на две половинки. Семената са маслено зелени до черни, с мрежеста повърхност. Билката цъфти от април до юни.

Змийското мляко се среща по влажни и сенчести, каменливи и буренливи места, из разредени гори, край огради, селища, в равнините и планините до 1 500 м надморска височина. Цялото растение съдържа над 20 алкалоида - хелидонин, хелеритрин, протопин, сяартеин, хелидонова киселина и др.

Билката има жлъчегонно, спазмолитично и болкоуспокояващо действие. Спазмологичният ефект на хелидонина е по-силен от този на папаверина. Препаратите се прилагат при лечение на чернодробни и жлъчни болести, както и при стомашни и чревни смущения. Пресният сок е много добро средство за третиране на брадавици, лишеи, пигментни петна, както и за зарастване на някои рани.

Отвара от змийско мляко се прилага като диуретично средство при асцит, придружаващ чернодробната цироза. Но е необходимо да се внимава с прилагането на отвари и на препарати от змийско мляко поради високите нива на токсичност на билката. Това трябва да става по указания и под контрола на лекар.

Начин на употреба

Билка змийско мляко

1 с.л. от изсушени и стрити стръкове се заливат с 500 мл гореща вода. Извлекът кисне 1 час, след което се прецежда и се пие по 1 ракиена чашка 3-4 пъти през деня.

Рецепти със змийско мляко

Смесват се добре по 5 г от змийско мляко, синя метличина, цвят от невен, плодчета от хвойна, връхчета от кучешко грозде и кора от зърнастец. 1 с.л. от билковата смес се залива с 500 мл вряща вода. След 10 мин. се възварява и прецежда. На обяд и вечер да се изпива по 1 ч.ч.

За стимулиране на функциите на черния дроб и за жлъчегонен ефект се смесват по 30 г змийско мляко, планински очиболец, маточина, ментов лист. 1 с.л. от сместа се запарва в 250 мл вода. Пият се по 1 - 2 ч.ч. запарка.

При псориазис змийското мляко се прилага под формата на горещи вани, унгвенти и спиртни разтвори вътрешно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest