Храните, които горят мазнини, са тези, които горят повече калории от тези, свързани със самата храна, т.е. – се борят с натрупването на мазнините.
Според диетолозите именно консумацията на тези храни води до желаната трайна загуба на килограмите.
Най-голям процент на храните, горящи мазнини, е групата на храните-растения.
Когато желаете да се освободите от нежеланите килограми, то наблягайте главно на храни, богати на витамин С, тъй като той разгражда мазнините. Това са липа, лимони, портокали, гуава, грейпфрути и мандарини.
Освен това е добре да се приема пектин. За да не натоварвате организма с изкуствения му прием, най-добре яжте ябълки. Пектина в тях пречи на клетките да абсорбират мазнина.
Те също така спомагат абсорбирането на вода от храната. Това съдейства на изтласкването на запаса от мазнини от тялото.
Друга група, бързо топяща мазнините, е тази на млякото – прясно и кисело, както и сирене. Тези храни са богати на калций, който пречи на калориите да се трупат на нежелани места по тялото.
За да се чувстваш сит, най-добре консумирай ядки. Те горят голямо количество мазнини. Но с тяхната употреба трябва да се внимава, тъй като те самите съдържам много мазнини в себе си. Дневната доза трябва да е не повече от една шепа на ден.
Когато желанието е бързото изгаряне на мазнините, то се нуждаете от ускоряване на метаболизма. Това става, чрез консумацията на капсацин. Той се съдържа главно в храните, съдържащи люто или лют пипер.
Ленено семе е препоръчвано в почти всяка диета. Това е така, поради високото му съдържание на линани - подобни на естроген вещества, които действат и като антиоксиданти. Консумирането на една супена лъжица смлени ленени семена дневно е изключително полезно.
Протеините и храните богати на фибри са най-подходящи за горенето на мазнини, и то най-вече в коремната област. За набавянето им консумирайте най-вече нискокалорични млечни продукти, боб, овесено брашно, яйца. Най-добра за изгаряне на споменатите мазнини в коремната област е лещата.
Има и мазнини, полезни за тялото. Като тези на зехтина, от които то наистина се нуждае. Около 30 грама на ден са достатъчни да установят баланса в тялото ви, а и да заместят другите вредни мазнини, използвани за готвене и като подправка.
Ябълковият оцет пък има способността да провокира гените, които са отговорни за продуцирането на ензими, помагащи на тялото ни да изгаря мазнините. С него обаче не трябва да се прекалява, тъй като може да раздразни стомаха.
Катехините са вещества, които ускоряват обмяната на веществата и спомагат за увеличаване на степента на изгаряне на мазнините в черния дроб. Те се намират в така популярния зелен чай.