Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Дългите разходки са алтернатива на бягането

Дългите разходки са алтернатива на бягането

AdminAdmin
Администратор
1k1440
Дълги разходки

Ако искате да влезете във форма, но не сте фенове на джогинга, има и друг начин да се вталите и да поддържате мускули и тонус – дългите разходки.

Ходенето е спорт, който много хора практикуват през целия си живот. За разлика от бягането, което въпреки цялата си ефективност може при прекалено натоварване да доведе до проблеми със сърцето, гръбнака и сухожилията, ходенето няма странични ефекти.

Ако се научите да се разхождате правилно, ще се радвате на стегната фигура, добро настроение и енергия през целия ден.

Дългите разходки могат да поддържат тялото ви в добро състояние, да подобрят работата на сърцето и да спомогнат за повишаването на плътността на костната тъкан.

Походи

Това се дължи на способността на организма да увеличава усвояването на калций при умерени физически натоварвания.

Дългите разходки, освен ефекта върху фигурата ви, ще направят кожата ви сияйна, тъй като при ходенето клетките се насищат повече с кислород и ефективно се изчистват от токсините.

За дългите разходки са необходими удобни обувки с дебели подметки, които ще намалят натиска върху гръбнака и ставите и ще спомогнат за оптималното натоварване на мускулите.

Прекалено бавните разходки не носят полза за стягането на фигурата, но прекалено бързото ходене натоварва сърцето.

Правилното темпо се определя по дишането – не трябва да се задъхвате, но дишането ви трябва да е малко по-интензивно от обичайното.

Започнете разходките от 2 километра, като един километър трябва да бъде изминат за около 20 минути. Всяка седмица може да увеличавате по малко маршрута си.

Когато се разхождате, изправете се, за да може белите ви дробове свободно да вдишват повече въздух. За да не натоварвате ставите и гръбнака си, по време на разходката плавно прехвърляйте тежестта на тялото от петата върху пръстите.

В началото на разходката винаги вървете бавно, а след това постепенно увеличавайте скоростта. Към края на разходката забавете темпото, за да се нормализира дишането ви. По време на разходката пийте вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest