ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Какъв е вашият корем?

Какъв е вашият корем?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k447
Видове корем
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Стомашно-чревен тракт снабдява тялото с енергия и хранителни вещества, като оказва силно влияние на цялостното състояние на човек. 95% от серотонин - хормонът, който ни кара да се чувстваме добре, се произвежда именно там.

Състоянието на коремът ни, както и бактериите в него, играят централна роля в здравето и благополучието ни. Поради това, трябва да го познаваме и да знаем какъв точно е той. Трябва да е ясно и че стомашно-чревният дискомфорт е често срещано, но не и нормално явление.

Болки в корема

Най-добрият корем, е здравият. Но дори коремът да е в отлично състояние, това може да се промени с напредването на възрастта и промяната на сезоните.

Ленив корем

Ленив корем – характеризира се най-вече със запек. Това говори за недостатъчна подвижност на червата, поради което храносмилането се нуждае от малко помощ. Дори е в такива ситуации да се проведе консултация със специалист, който да изготви подходящ хранителен режим, който да успокои проблемната зона.

Подут корем

Проблемен корем – с термина проблемен корем се определя корем, при който са налице повече от един проблем, например подуване, газове и/или запек или диария. Дискомфортът може да се дължи на множество причини. С лесни и практични промени в хранителния режим и начина на живот обаче, той може да се премахне.

Подут корем – той се усеща препълнен, твърд и къркорещ. Често върви ръка за ръка с диария или запек. Най-добре е да премахнете въглехидрати и трудно смилаемите храни временно от менюто си.

Чувствителен корем – много хора имат чувствителен корем. Поради това често имат чувство за дискомфорт, причинено от спазми и разширение на корема, понякога придружено от диария. В някои случаи това е индикатор, че храносмилателната система не действа правилно. Нужна е консултация с лекар.

Има още два индикатора, говорещи за състоянието на корема.

Газове – често изпитваната нужда да се отделят газове или отделянето на такива с неприятна миризма, говори за наличието на определен проблем. Решението се крие в прилагането на здравословна диета, разтоварваща стомаха.

Проблеми в тоалетната – при наличието на воднисти или редки изпражнения (диария), то това говори за непоносимост на организма към определени и конкретни групи храни. Установете кои са те и ги ограничете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest