Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Защо се появява анемията

Защо се появява анемията

Анемия

Анемията се характеризира с понижени нива на хемоглобина – това са червените кръвни телца в организма на всеки човек. Обикновено анемията води след себе си необяснимо чувство на умора, понякога трудности, свързани със запаметяването, и не на последно място депресивни състояния.

Анемията възниква в човешкия организъм тогава, когато червените кръвни телца не доставят нужното количество кислород на тъканите в организма – това заболяване може да засегне всеки. Като цяло никой не е застрахован, но най-уязвими са малките деца, както и бременни жени.

В своята най-лека форма анемията няма никакви симптоми. Ако обаче имате тежка форма на анемия, вероятно сте изпитвали неразположения като световъртеж, сънливост, умора. Освен това нормалният цвят на кожата и устните, както и езика се променят значително.

Анемични състояния

Както всяко заболяване и анемията, в случай, че не се лекува, може да доведе до сериозни последици и проблеми. Двете основни причини за появата на анемията са инфекциозни и хранителни.

- Най-често срещаната причина за анемия е липсата на желязо – продуктите, които се консумират, трябва да бъдат разнообразни, за да бъде здрави.

- Анемията може да бъде предизвикана от загуба на голямо количество кръв.

- Причинител на анемията могат да са и еднообразните храни, които съдържат голямо количество фитати. Това всъщност са вещества, които пречат на усвояването на желязо от организма и причиняват неговия недостиг. За това причина могат да бъдат и недостатъчният прием на витамини В12 и А, както и фолиева киселина.

Билкови таблетки

- Има и инфекциозни заболявания, които могат да причинят анемия. Сред тях на първа позиция застава малария.

За да бъде сложена диагнозата анемия, задължително се прави кръвно изследване – симптомите не са достатъчна причина, за да се реши, какво е заболяването.

Лечението ѝ впоследствие зависи от това какъв вид е самата анемията. Съществуват няколко вида на това заболяване – при новородените, хемолитична, желязодефицитна, мегалобластна анемия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest