ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Потене на главата

Потене на главата

Жана Г.Жана Г.
Новак
554274
Потене на Главата
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

Потенето на главата, за разлика от потенето на ръцете или краката, няма как да остане скрито. От социална гледна точка това може да бъде катастрофално и да окаже разрушително въздействие върху самооценката на страдащите от това хора.

Главата се изпотява не само при контакти с хора, но и във всекидневните дейности – каране на автомобил, гледане на телевизия или готвене.

Това усложнява самореализацията в социалната сфера и съществено влошава качеството на живота. Причините за прекаленото потене могат да са много.

Това може да се дължи на засилена интензивност на дейността на потните жлези, което се обуславя от наследствени фактори. Хипертонията, от своя страна, също може да е причина за потене на главата, тъй като предизвиква покачване и спадане на кръвното налягане, което предизвиква обилно потене.

Наднорменото тегло също е фактор за излишното изпотяване на главата. Заради по-голямата телесна маса, под влияние на топлина мазнините се топят и излизат от организма през порите във вид на пот.

Лекар

При жените в периода на менопаузата, заради преустройството на хормоните, потенето се засилва като цяло, като това естествено води до по-голямо потене и на кожата на главата.

В този период се препоръчва използването на шапки или шалове за глава, които са от естествени материи и позволяват на кожата да диша свободно.

Ако потенето стане наистина засилено трябва да се потърси съвет на ендокринолог, тъй като може да има нарушение на функцията на щитовидната жлеза, което освен до потене, води до проблеми в целия организъм.

Потенето на главата може да се провокира и от остри вирусни инфекции придружени с висока температура или от хронични инфекциозни заболявания.

Причина може да бъде алергия, стрес, неправилно хранене, алкохолизъм или нарушения в обмяната на веществата.

Добре е да се установи причината на извънредното потене, за да се предприемат правилните мерки за премахването му, тъй като то обикновено е симптом за проблем в организма, а не самостоятелна проява.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest